10 pankrátor, akik megjárták az olimpiát!

Ha az ember azt a szót hallja, hogy olimpia, akkor csakis arra tud gondolni, hogy a világ összes pontjáról érkező atléták mérik össze a tudásukat olyan sportágakban, ahol a kivételes tehetségüket helyezik előtérbe.

Ha az ember olimpikonnak mondhatja magát, akkor az egy olyan érdem, amit soha nem felejthetünk el a számára.

Sokan döntöttek úgy korábban, hogy az olimpián, és az arra való felkészülés alkalmával megszerzett tudásukat, tapasztalatukat a professzionális pankráció világában akarják továbbkamatoztatni. Ezt a szerveztek természetesen mindig jól fogadták, hiszen ezek az emberek mindig különlegesnek számítottak, és teljesen más kategóriát képviseltek mint a többi ember.

Nézzünk 10 olyan olimpikont, akik úgy döntöttek, hogy a professzionális pankráció világában is megpróbálnak helytállni.

#10 Jumbo Tsuruta

Ő az, aki az elmúlt három évtizedben csak ötcsillagos mérkőzéseket volt képes lerakni a japán pro-pankráció asztalára. Jumbo Tsuruta az egyik legjobb valaha élt japán pankrátor volt, és legendává nőtte ki magát az országában.

Jumbo Tsuruta with Ric Flair

Igaz, hogy szerencsét próbált az államokban is, mégis a legnagyobb sikereit a hazájának ringjeiben ért el, ahol a díjakat amatőr birkózóként kezdte el halmozni, mielőtt 1972-ben részt vett a nyári olimpián, Münchenben.  A legendás pankrátornak nem sok babér termett az eseményen, ahol a hetedik helyet szerezte meg.

Tsuruta 2000-ben vesztette életét, miután egy veseátültetés során komplikációk léptek fel nála.

#9 Bad News Brown

Ha volt olyan sztár, aki jóval előrébb járt mint a kora, akkor az Bad News Brown volt. A hírek szerint a szájánál csak a merészsége volt nagyobb. Egy alkalommal ehves szóváltásba keveredett Andre ‘The Giant’-tel. Andre pedig nem arról volt híres, hogy bárkitől is megijedt volna, de a mamut nagyságú pankrátor lenyelte a büszkeségét és inkább visszavonulót fújt.

Bad News Brown getting ready for his opponent

Brown a judo világában edződött mielőtt a pankráció kötelékeibe lépett. 22 éves korában kezdte a sportot és pár évvel később már fekete öves volt. A célja az 1972-es olimpiai szereplés lett volna, ám a felkészülések során térdsérülést szenvedett, így ezt kihagyni kényszerült.

Brown nem hagyta veszni az álmait, hanem még keményebben készült az 1976-as olimpiára és nem csak, hogy az államokat képviselte az 1976-as nyári olimpián Montreal-ban, hanem bronz éremmel a nyakában tért haza. Ezzel ő lett az első Afroamerikai, aki egyedüli érmet nyert el az olimpián, és nem bokszoló volt, vagy éppen atlétikában szerepelt.

A WWE kötelékeiben 1988 és 1990 között szerepelt, és csak azért távozott, mert Vince McMahon nem tartotta be az ígéretét – amely szerint ő lehetett volna a szervezet első afroamerikai bajnoka. Újabb ígéret, újabb csalódott tehetség.

#8 Karl Gotch

Kevés olyan ember van a pankráció világában, akik igazán mély nyomot hagytak maguk után, és még a távozásuk után is rengeteget beszélnek róla. Karl Gotch tipikusan ez az ember. Gotch egymaga megreformálta a professzionális pankráció fogalmát Japánban. A japán pankráció rajongók csak úgy hivatkoznak rá, mint ‘Kamisama’, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy a pankráció Istene.

Karl Gotch, Andre the Giant, and Billy Robinson take a picture in the ring

De mielőtt a pankráció ringjébe került Belgiumot képviselte az 1948-as olimpián. Talán sokan nem is tudják de ő volt az, aki bevezette a mára híressé vált German Suplex-et, ami akkoriban a befejező mozdulata is volt.

Rövid ideig a WWE-nél is birkózott, méghozzá 1971 és 72 között, ahol tag-team aranyat nyert. Sokaknak ismerős lehet a Gotch név is, hiszen a WWE korábbi alkalmazottja Simon Gotch ő utána kapta a nevét, amivel a szervezet előtte szeretett volna tisztelegni.

#7 Ken Patera

Patera a Heenan Family tagja volt, és main event viszályokban szerepelt a 80-as években. Több alkalommal csapott össze Hulk Hogan-nel vagy éppen Andre ‘The Giant’-tel. A 70-es években pedig Bruno Sammartino, és Bob Backlund ellen is esélyt kapott a WWE Championship-re. A WWE Intercontinental Championship-et pedig 1980-ban nyerte el, és az egész karrierje során heel karaktert alakított.

Ken Patera going for an elbow drop

Ám mielőtt a sikereit a WWE-nél elérte súlylökéssel foglalkozott, ám nem került be az 1968-as olimpiai válogatottba. Ezek után inkább a súlyemelés felé vette az irányt, ahol sikeres lett. 1971-ben aranyat nyert a Pan Ams eseményen, majd ugyan ebben az évben ezüstöt nyert a World Weightlifting Championships-en. Ezzel megkapta a lehetőséget, hogy az államokat képviselje súlyemelésben az 1972-es nyári olimpián.

Sokan a dobogóra várták, ám a teljesítménye csalódás volt, hiszen a 18. helyen zárt a München-i olimpián. Ezek után nem tartott sokáig, hogy visszavonuljon, és a pankráció felé vegye az irányt.

#6‘The Monster’ Matanza Cueto

Akik követik a Lucha Underground adásait, azoknak ismerősen csenghet ‘The Monster’ Matanza Cueto neve. Már az első Lucha meccsén megszerezte a Lucha Underground Championship-et. Azóta pedig már rengeteg szervezetnél szerepelt, korábban pedig a Pro Wrestling Guerrilla-nál a ‘The Chosen Bros’-szal birtokolták a PWG Tag Team Championship-et. De megfordult már a New Japan Pro Wrestling-nél is a tavalyi World Tag League alkalmával.

Th

Cueto amatőr birkózó is, aki Guamot (igen, vagy egy ilyen nevezetű sziget) képviselte a 2004-es Athén-i olimpián. A tornát csak vereséggel zárta és az első meccsét a UFC jelenlegi harcosa Yoel Romero ellen szenvedte el. A 21. helyen zárt a 22 indulóból, majd 2009-ben állt pankrátornak.

#5 Giant Silva

Az igazi régi motorosok még nem fogják értetlenül megvonni a vállukat annál a névnél, hogy The Oddities, hiszen ez egy remek kis csapat volt a 90-es években a WWE-nél. A csapat különlegessége az volt, hogy olyan emberekből állt, akik nem feleltek meg Vince McMahon elvárásainak.

Giant Silva makes his opposition look small

A csapat egyik tagja hihetetlen magas, és hát fogalmazzunk így esetlen is volt – Giant Silva. A maga 220 centijével még most is a WWE legmagasabbjai közé tartozik, és ami ezzel ugye együtt jár, “suta” is volt a ringben.

Giant Sila, valódi nevén Paulo Cesar de Silva, első foglalkozása nem a pankráció volt, hiszen korábban profi kosárlabdázóként kereste a kenyerét, és egészen a brazil nemzeti csapatig vitte. Így az 1988-as olimpián képviselhette az országát. 1997-ben csatlakozott a pankráció világhoz és megfordult a New Japan Pro Wrestling, de még az MMA-nél is, ahol 2-6 rekorddal zárt.

#4 The Iron Sheik

Mielőtt mindenféle rossz dolgot csinált a ringben, tehát megpróbált szórakoztató lenni, The Iron Sheik kiváló amatőr birkózó volt, így megadatott számára a lehetőség, hogy Iránt képviselje az 1968-as olimpián Mexikóban. Miután Amerikába költözött sokáig edzősködött az államok csapatánál, akikkel 1972-ben ismét kijutott az olimpiára.

The Iron Shiek is a wrestling legend and a Twitter legend...

Még szintén 72-ben Verne Gagne hívószavára szerencsét próbált a pankráció világában, és közel 10 év alatt a pro pankráció valaha élt legnagyobb, és legutáltabb karakterévé nőtte ki magát. Még a WWE Championship-et is megnyerte, amit aztán Hulk Hogan ellen vesztett el. A viszályuk olyan éles volt, hogy a Hulkster ennek köszönheti a 80-as években elért és azóta is tartó sikereit, mint az amerikai jófiú.

#3 Mark Henry

Az elmúlt 2 évtizedben Mark Henry-re csak úgy hivatkoztak, mint the ‘World’s Strongest Man’ azaz a világ legerősebb embere. Sokaknak túlzásnak hathat ez a jelző, pedig messze nem így van. Henry nem csak hogy rengeteg erőemelő versenyen vett részt, de azokból rengeteget meg is nyert. Talán a legértékesebb a 2002-es Arnold Classic, amire máig büszkén tekint vissza. Az erőemelésben a csúcsait sokáig megközelíteni sem tudták, így sokan úgy gondolták, Henry ténylegesen a világ legerősebb embere.

Mark Henry looks on...

Az 1996-os Olimpián (ezzel nem ő az egyedüli, aki szerepelt a 96-os olimpián, és később aranyat nyert a WWE-ben) sajnos mégis csalódást keltett, hiszen egy korábbi hátsérülése végett csak a 14. helyen végzett, amivel egyidejűleg véget is ért az erőemelő karrierje.

Azzal a médiafigyelemmel, amit Henry az olimpia előtt kapott Vince McMahon úgy döntött, hogy egy 10 éves szerződés ajánl a világ legerősebb emberének. Most 20 év elteltével is a szervezetnél van, ahol büszkén viselhette a World Heavyweight Championship-et is.

#2 Chad Gable

Gable és Jordan párosára talán a szervezet Tag Team divízió messiására tekintettek pár évvel korábban. Aztán ennek ellenére pár ember a színfalak mögött úgy döntött, hogy micsoda jó ötlet lenne őket szétszedni. Jordan a Raw-ra került és hónapok óta sérült. Gable pedig Benjamin oldalán tengődött.  Jó döntés született?

Smackdown's Chad Gable

Na mindegy, tehát 6 évvel korábban, Gable a 2012-es olimpián akadály nélkül vette a selejtezőket de ennél több babér nem termett a számára. Egy évvel később pedig már a WWE kötelékeiben dolgozott ahol, mint a következő Kurt Angle-ként emlegették.

Hát…talán kijelenthetjük, miszerint Gable hihetetlen messzeségekbe került Angle sikerességétől, ám még mindig fiatal, és még remek előadó válhat belőle.

#1 Kurt Angle

A leghíresebb olimpikon, aki a korábbi sikereiből lehetőséget kovácsolva a pro pankrációra váltott. Mindenki tudja mit ért el az 1996-os olimpián, egy párszor már hallhattuk tőle, és talán jogosan is hivatkozik rá folyamatosan, hiszen ő az egyetlen aki olimpiai aranyérmet szerzett, majd a WWE-ben is szerepelt – a mai napig.

Ku

Hogy még impozánsabb legyen a teljesítménye gyorsan jegyezzük fel, hogy ezt törött nyakkal hozta össze. Sajnos ez a nyaksérülés elkísérte az egész pankrátor karrierje során, de még így is a szervezet kiválóságai közé tartozik. Több alkalommal nyerte el a WWE fő címeit. Jelenleg is birkózik ( ha kell), emellett pedig a Raw General Manager-e.

3 című bejegyzés “10 pankrátor, akik megjárták az olimpiát!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. A svéd Frank Andersson még bekerülhetett volna a listába. Birkózóként 3 olimpián is részt vett (76 5. hely, 80 4. hely, 84 bronzérem). Növényi nagy ellenfele, 3-szoros világ és 4-szeres Európa-bajnok kötöttfogásban.
    Később két évet lehúzott NJPW-nél és kettőt a WCW-nél.

    Kedvelés

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s