Ez most akkor árt, vagy használ? – az Evolution-meccsváltozás margójára

Három hétre vagyunk a történelem legelső All-Female PPV-rendezvényétől, amely a folyamat tükrében Evolution névre lett keresztelve. 

Mindenekelőtt, engedjetek meg nagyobb visszatekintést, amely egyrészt elengedhetetlen, másrészt rávilágít, hogy mennyire nem a helyes irányba haladnak a dolgok az Evolution PPV egy bizonyos részével.

Hosszú út vezetett idáig ez kétségtelen, hisz sok év szennyesét kellett tisztára mosni. Az úttörőket követően jött egy a korszak szempontjából minden igényt kielégítő időszak, amely Dívákkal volt fémjelezve. Ezek voltak az úgynevezett pisiszünet meccsek, a primadonnáskodások, amelyekre a legkevésbé sem volt kíváncsi a publikum. 2013-ban aztán elindult valami, méghozzá a jó irányba. AJ Lee jobbára csak a szövevényesebbnél-szövevényesebb szerelmi szálairól volt ismert amellett, hogy a RAW GM-tisztét is betölthette. 2013 júniusában minden megváltozott. A Payback PPV-n AJ legyőzte Kaitlynt, és elhódította a Divas Championshipet.

406 napig ki sem eresztette a kezéből. Átgázolt a komplett divízión, és lassan de biztosan a legkedveltebb karakterré nőtte ki magát. Bizonyára sokan emlékeznek az elhíresült promójára, amellyel a földdel tette egyenlővé a Dívákat.

AJ Lee nemcsak meghirdette, de meg is alapozta a forradalmat. Bajnoki futása legvégén szembesült azzal a lánnyal, aki a maga módján szintén átírta a történelmet, s aki az NXT-ben mindeközben gondoskodott róla néhány társával, hogy záros határidőn belül alapos ráncfelvarráson essen át a WWE-ben zajló női birkózás. Paige, mint NXT Women’s Champion debütált a 2014-es RAW after Mania-n. Az ekkor heelként ténykedő, arrogáns, s magát érinthetetlennek gondoló címvédőnek bizony beletört a bicskája a brit lányba, aki kíméletlenül lecsapott, és átvette a staféta botot.

Viszályuk üdítőleg hatott a WWE Univerzumra, legfőképp mert cseppet sem voltak szokva ehhez a színvonalhoz. Paige szépen építgette birodalmát, míg nem aztán pár hónapon belül AJ-nek sikerült visszavágnia a visszatérés keretein belül. Oda-vissza játékot produkáltak, így zárhatta AJ háromszoros Divas Championként a karrierjét.

Mindketten maradandót alkottak, a 2015-ös WrestleMania-n pedig a Bella-ikrekkel szemben vették fel a harcot csapatként – megkoronázva az elmúlt egy év történéseit.

AJ Lee ezzel le is köszönt, hisz 24 órával később a semmiből jelentette be a visszavonulását. A CM Punk körüli perpatvar végül is arra sarkallta a WWE-t, hogy Nikki Bellával megdöntsék AJ bajnoki rekordját.

Rekorddöntés ide vagy oda, mindeközben már kőkeményen zajlott a forradalom-forradalma. Az NXT-ben ugyanis kiképezték a jövő titánjait, azokat a lányokat, akik pár éven éven belül az összes létező módon beírták magukat a történelembe. A közönség egyre inkább odafigyelt rájuk, és a sablonos/semmitmondó Divas Championship meccsek helyett inkább az NXT Women’s Championshipért zajló öldöklő csatákat követték figyelemmel. Személy szerint az én szememet a 2015-ös TakeOver: Unstoppable során sikerült felnyitni. Ez volt az ominózus Sasha Banks versus Becky Lynch találkozó.

Na persze ezelőtt is zajlottak ínycsiklandozó ütközetek, elég csak a Natalya kontra Charlotte Flairre, vagy a Four Horsewomen Fatal Four Wayjére gondolni.

2016 nyarán hivatalosan is ki lett kiáltva a Divas Revolution, igaz nem pont úgy tálalva ahogyan az illő lett volna. Sasha Banks, Becky Lynch, valamint Charlotte Flair elárasztották a Main Rostert, és rögvest szembekerültek a korszakot meghatározó nőkkel – élükön a Bellákkal. Letették a névjegyüket, és ki-ki a maga módján fogott bele az örökség-építésbe.

Charlotte Flairt tolták leginkább, végül ő is volt az, aki véget vetett Nikki Bella hegemóniájának. Sasha és Bayley időközben megalkották a történelem egyik, ha nem legjobb női mérkőzését a TakeOver: Brooklyn során.

Charlotte Flair Divas Championship-uralma rendíthetetlennek bizonyult. Nikkit követően is egy stabil bajnokot kaptunk, jóllehet a lányok elkezdték megmászni a történelem-írás lépcsőfokait. A WrestleMania 32-n visszatért a Women’s Championship, amellyel hivatalosan is nyugdíjazták a pillangós-rémálmot.

Charlotte behúzta az első komoly megmérettetést, és 2016 nyaráig nem is talált legyőzőre. Sasha Banks a New Era első RAW adásán fosztotta meg őt a címtől.

Charlotte és Sasha viszálya talán a legemlékezetesebb és legmaradandóbb volt a méltán híres Paige & AJ-ellentét óta. A SummerSlamen újra a Queen örülhetett, októberben visszakerült Sasha vállára a cím, ez pedig egyenes utat jelentett a Cella falai közé. A legelső női Hell in a Cell, amely szintén igazolta napjaink lányainak munkásságát.
Nem volt megállás, hisz a Cellát olyan ütközetek követték közöttük, mint a Falls Count Anywhere, vagy épp az Ironwomen, amely ugyancsak drámai csatát eredményezett. Utóbbi egyben a feudzáró is volt, tekintve, hogy addig oda-vissza pattogott a bajnoki cím. Charlotte Flair felülkerekedett, és a világ tetejéről kezdte meg a 2017-es esztendőt.

2017 talán szolídabb volt, legalábbis a gimmick-meccsek hajszolása mellett azért már néhány új csillag megteremtése is porondra került. Alexa Bliss abszolút az év legjobbja volt. Halmozta a címeket mindkét oldalon, és dominálta éppen aktuális brandjét. Főként a RAW-t, amelyen a SmackDownra távozó Charlotte Flairt váltotta.
Charlotte és Sasha egyaránt háttérbe szorult. Alexa Bliss-szel párhuzamosan. a kékeknél Naomi futtatta a helyet, csúcsra ért Natalya is, Carmella pedig megnyerte a történelem első, majd második női létrameccsét is a táskáért. Staten Island hercegnője kincset érő kontraktust tartott a kezei között.

Sasha-ék elvesztek, mint Ábel a rengetegben. Charlotte ezalatt a SmackDownon is címet szerzett, és 2018-ra már mint SmackDown Women’s Champion fordult. Januárban megrendezték a legelső női Rumble-t, amelyen az összes hadra fogható személyt bevetették, legendákkal karöltve. Asuka megkoronázta a több mint két éves veretlenségét, amellyel a háta mögött indulhatott Charlotte ellen a WrestleMania-ra.

Ezen az estén debütált Ronda Rousey, és már bizony itt érezhető volt, hogy mire megy ki a játék. Mintha egy másik bolygóról jött volna olyan karaktert kapott, s jelezte részvételi szándékát a WrestleMania-ra.

Charlotte megtörte Asuka szériáját, Rousey pedig erőn és várakozáson felül teljesítve debütált. WWE-s karrierjének csúcspontja volt ez, hisz azóta se járt a közelében annak a meccsnek ezt azért valljuk meg.

Miközben Carmella a táskát beváltva bajnok lett és uralta a SmackDownt, Ronda Rousey magához ragadta a reflektorfényt. Nem kellett sok, és a Money in the Banken már első számú kihívóként szerepelt. Itt még nem jött össze neki a győzelem, de ami késik nem múlik alapon a SummerSlamre is megkapta a maga címmeccsét. Négy WWE-s megmérettetéssel a háta mögött, idén augusztusban a vállára vethette a RAW Women’s Championshipet – valósággal elpusztítva Alexa Blisst.

Azt hiszem ez volt az, amikor végképp rosszra és a helytelen irányba fordult minden, hisz már ekkor is tényként lehetett olvasni, hogy az Evolution főmeccsét ő vívja majd Nikki Bellával. Nem tudom ki hogy van ezzel, de nekem ez a totális agyapasztó párosítás, és a frász kerülget akárhányszor meglátom. Most meg ugye hivatalos is lett. Ezzel pedig vissza is kanyarodtunk – a tervezettnél később – oda, ahonnan elindultunk.

Helyes döntés volt a két meccs összeolvasztása?

Őszintén szólva értetlenül álltam a bejelentés előtt. Fogták a gála egyik épkézláb meccsét (Lita vs. Mickie), és összeolvasztották Trishékkel. Ha igazak a hírek, amiatt, mert Alexa nem tud a sérülésével singlest birkózni. Ezzel viszont úgy tűnhet többet ártottak, mint használtak, tekintve, hogy Alexa nagyon értelmetlenül mutat ebben az egészben a három veterán legenda mellett, másfelől meg elvették Mickie elől az utolsó lehetőségek egyikét arra, hogy örökségéhez méltó performansszal örvendeztethesse meg a rajongókat. Lita ellen ezt meg tudta volna tenni, így viszont kétség sem férhet afelől, hogy a bokszzsák szerepe lesz változatlanul rászabva.

Ha valóban tudták, hogy Alexa sérült és nem tud singlest birkózni – igazából a miért lényegetlen is onnantól, hogy nem lesz singles Trish ellen – azt kellett volna tenni, hogy megfogják és kivágják az ablakon ezt a Rousey vs. Bella elgondolást. Meg lett volna rá mind az idő, mind a lehetőség. Kézenfekvő opció állt rendelkezésre ahhoz, hogy a gálához minden tekintetben illő main eventet kreáljanak, olyat, amelyre garantáltan mindenki felkapja a fejét. Hello Vince, ébresztő: TRISH STRATUST KELLETT VOLNA BERAKNI RONDA ROUSEYVAL SZEMBEN! Moneymaking meccs, múlt kontra jelen, nem utolsó sorban pedig Nikkivel ellentétben Trish abszolút hiteles volna Rondával szemben. Úgy is mondhatnám, hogy Trish az egyetlen módja volt annak, hogy Rousey helye a main eventben megkérdőjelezhetetlen legyen, és már egyáltalán csak a címmeccse relevánssá váljon.

Így viszont, létehoztak egy meccset, amely totálisan szembemegy mindennel, amely a változás érdekében történt, mindennel, amelyért Charlotte-ék az első naptól fogva küzdöttek. Jó-jó persze, pénz meg mainstream média figyelemmel jár ez a főmeccs, de komolyan erre kell alapozni? Trish Stratus, Mickie James, Lita, Mae Young, AJ Lee, Paige és a többiek után? Akik kikaparták a gesztenyét, mind statiszták lesznek a babérokat learatókhoz képest.

De nyugtasson a tudat, hogy miközben midcardban nézzük majd a Becky versus Charlotte-ot, valami ócska tag team meccsben Sasha-ékat, és egy meccsben elpazarolva a Mickie-Lita-Trish triót – még mindig ott lesz nekünk a Ronda Rousey vs. Nikki Bella csúcsmeccs, és kihegyezve rá az egész gála.

Egyik részről a bajnok, aki az ég világon semmit nem tett le az asztalra a WWE-ben zajló forradalom érdekében, vagy semmi olyat – a WWE-n kívüli dolgokat azért semmi esetre se kavarjuk ide mert más kávéház – másfelől pedig a kihívó, az az előadó, akinek típusával szemben kimondva-kimondatlanul meg kellett sürgetni a forradalmat.

De ugye Bellalution van..

3 című bejegyzés “Ez most akkor árt, vagy használ? – az Evolution-meccsváltozás margójára” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Rousey jelenleg Superman, szerintem annyi pofont sem kap,mint Roman a csúcsidőben. Belláék meg katasztrófa, Brienek volt mostanában olyan,hogy KICSIT hibázott. Sajnos az 55″ tévén igen jól látni a levegőbe ugrálásait és egyéb bénázásokat. Rohadjak meg ,de őt még Carmella is veri mint atom mostanában….

  Kedvelés

 2. azért jó hogy main event mert így legalább ki lehet kapcsolni az utolsó meccs előtt az adást 😀
  remélem a joe-roman meccshez hasonlóan innen is elmennek majd a nézők a meccs közben és akkor talán Vince is felfogja mi történik

  már Rondát sem értem amúgy
  kb annyira hiteles mint David Arquette volt a WCW nehézsúlyú bajnokaként
  és akkor persze a kis haverjait is mind benyomta az NXTbe és már róluk beszélnek úgy mint a four horsewomen… (Baszleren legalább látszik hogy fejlődik a ringben és a szerepét meg tökéletesen hozza)

  Nikki Bella meg… bolti csöcs, John Cena, seggrázás, kurvás stílus
  tényleg olyan mintha ők lennének a WWE Kardashian családja és hiába utálja őket minden rendes ember mégis nevetségesen népszerűek

  a Trish-Lita párosnak én félig azért örülök
  két lényegtelen és egyértelmű meccset (mindekettőt a legenda nyerte volna) olvasztottak egybe és így több idő juthat mondjuk az NXT bajnoki címmeccsre vagy a Mae Young Classic döntőjére
  plusz Litán azért már látszik hogy nagyon rég volt már az az utolsó meccs így szerintem miatta is jobb hogy nem egyedül kell odaállnia

  Kedvelés

 3. Sajnos valóban így van. A Raw adásainál rendesen úgy érzem, mintha Aj, Paige, Sasha és a többiek soha nem is léteztek volna, de semmi baj, hiszen itt vannak a birkózni se tudó valóságshow sztárok és az ex-ketrecharcos celebcsaj…..

  Kedvelés

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s