Nehéz időszak előtt áll Roman Reigns

Minimális vígasz lehet a WWE Univerzum számára, hogy egyszer már megjárta hasonlóképp a hadak útját. 

Roman Reigns múlt éjjel jelentette be hivatalosan, hogy tizenegy év után ismét kiújult a leukémiája.

Fontos hangsúlyozni, hogy pontosan senki sem tudja rajta és egy szűk körön kívül –  WWE és család -, hogy pontosan melyik fajtája ez a leukémiának.

A fehérvérűség (leukémia) a csontvelőben lévő éretlen vérképző sejtek valamelyik formájának kóros, rákos átalakulása és az átalakult sejtek nagymérvű felszaporodása révén alakul ki. A legtöbb esetben a felszaporodott, kóros leukémiás sejtek nagy számban megjelennek a vérben is.

A leukémiának ún. mieloid és limfoid típusát különítik el, attól függően, hogy a rákos átalakulás a csontvelőben normálisan előforduló két fehérvérsejtképző-vonal (mieloid és a limfoid) melyikéhez tartozó sejtekben következett be.

A leukémiákat szokás még aszerint is felosztani, hogy a megbetegedés milyen gyorsan lép fel és zajlik le. Eszerint kétféle, akut és krónikus leukémiát különböztetünk meg. Krónikus leukémiában a sejtszaporodás mértéke rendszerint lassúbb, mint az akut formában, ennek következtében a krónikus leukémia lassúbb lefolyású megbetegedés.

A fenti szempontok figyelembevételével a leukémiáknak a következő négy alaptípusát különítik el:

*Akut limfoid leukémia
*Akut mieloid leukémia
*Krónikus limfoid leukémia
*Krónikus mieloid leukémia

Leukémiák minden életkorban előfordulnak. A 20 évesnél fiatalabb korosztályokban az előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedésének közel 50%-át a leukémiák képezik.

Az akut limfoid leukémia (ALL) a gyermekekben leggyakrabban előforduló leukémiaféleség. Előfordul azonban felnőttekben is, különösen 65 évesnél idősebb korúakban. Az akut mieloid leukémia (AML) felnőttekben és gyermekekben egyaránt előfordul. A krónikus limfoid leukémia (CLL) gyakorlatilag csak felnőtteket, többnyire 55 évesnél idősebb korúakat érint. Olykor előfordul fiatal felnőttekben is, de gyermekekben gyakorlatilag sohasem. A krónikus mieloid leukémia (CML) főként felnőttekben fordul elő, ritkán azonban gyermekeket is érinthet a megbetegedés.

A leukémiák e négy fő típusán belül a leukémiás sejtek érettségétől függően több variáns, altípus különíthető el.

Ami a leukémiás megbetegedések nemek szerint történő megoszlását illeti, azok előfordulása férfiakban valamivel gyakoribb.

A krónikus leukémiás megbetegedések gyakran egy-egy rutinszerű orvosi vizsgálat során, véletlenül kerülnek felismerésre: ennek oka, hogy a betegek akár hosszú ideig is tünetmentesek lehetnek. Milyen tünetekkel járhatnak együtt a leukémiás megbetegedések?

A leukémiás megbetegedések sokáig teljesen tünetmentesek lehetnek, máskor pedig igen változatos tünetekkel kezdődhetnek. A megbetegedés tünetei hátterében részint az áll, hogy a leukémiás sejtek nem tudják a fehérvérsejtek normális működését ellátni, másrészt, hogy a csontvelőben burjánzó leukémiás sejtek egyéb vérsejtek képződését gátolják.

A leukémiás fehérvérsejtek nem képesek leküzdeni a szervezetbe jutó kórokozókat, baktériumokat, vírusokat stb., ezért a leukémiásoknál fertőzések és láz lépnek fel. Gyakran gátolt a vörösvérsejt- és a vérlemezke-képzés, nincs tehát elegendő oxigént szállító vörösvérsejtjük – ezt az állapotot vérszegénységnek (anémiának) nevezik. Emiatt a beteg sápadt, gyengének érzi magát és rendkívül fáradékony. A nem megfelelő számú vérlemezke miatt pedig a leukémiás betegek egy sérülést követően tartósabban véreznek.

A leukémiában észlelt leggyakoribb tünetek a következők: láz, hidegrázás, influenzaszerű tünetek, gyengeség, fáradékonyság, fertőzésekre való hajlam, étvágy és/vagy súlyvesztés, megnagyobbodott, érzékeny nyirokcsomók, lép és máj, vérzékenység, sérülékenység, kis foltos bevérzések kialakulása a bőrben. Gyakori tünetek még a fogíny gyulladása és vérzékenysége, éjjeli izzadás, csont- és ízületi fájdalmak.

Akut leukémiában a tünetek korán megjelennek és gyorsan fokozódnak. Így az érintett személyek valóban betegnek érzik magukat és orvoshoz fordulnak. A krónikus leukémiások hosszú ideig tünetmentesek lehetnek, s amikor tünetek mutatkoznak, azok rendszerint enyhék, és csak lassan, fokozatosan súlyosbodnak. Ez az oka annak, hogy a krónikus leukémiás megbetegedések egy része rutin orvosi vizsgálat, vérképellenőrzés során, véletlenül kerül felismerésre.

A mellékhatások az alkalmazott kezeléstől és a beteg egyéni reakcióitól függenek. A betegek különböző módon reagálnak a kezelésekre. A kezelést végzők mindent megtesznek az esetleges mellékhatások megelőzése és enyhítése érdekében.

A kemoterápia mellékhatásai leginkább az adott gyógyszerektől függenek. A kemoterápia általában a gyorsan osztódó sejtekre hat, így a csontvelőre, az emésztőrendszer felszínét alkotó sejtekre és a hajhagymákra. Mindezek következtében a vér alakos elemeinek száma csökkenhet, hányinger, hányás, hasmenés és hajhullás fordulhat elő.

Mivel ebben az időszakban az ellenállóképesség is kisebb mértékű, a fertőzésveszély is fokozottabb. A kemoterápiás kezelés a leukémiás betegeknél egyébként is meglévő fokozott vérzékenységet tovább növelheti, ami szintén a vér alakos elemeinek változásaival függ össze. További lehetséges mellékhatás az ujjak zsibbadása.

A mellékhatások általában néhány héttel a kemoterápia befejezése után megszűnnek.

(nagyrészt via)

Amint lesznek kézzelfogható információink, természetesen azonnal beszámolunk róluk. Addig is: a legjobbakat kívánjuk Romannek és családjának!

9 című bejegyzés “Nehéz időszak előtt áll Roman Reigns” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Nem szokásom ilyet írni, de nem vagy te egy ici picit faszkalap? Gyökérkém egy olyan emberről beszélünk aki milliószor többet tett le az asztalra mint te. Az, hogy nem bírod a karakterét, vagy nem bírod, mint Roman, az a te dolgod, de te barom állat mégis csak egy beteg emberről beszélünk…

   Kedvelés

    1. “Joe”-t, mint magánembert sajnálom, hogy ilyen szörnyű dolog történt vele, de attól még a karakterét nem fogom jobban megkedvelni, akkor se, ha nem csak ő tehet róla, hogy ilyen szerepet kapott.

     Kedvelés

     1. Remek, kár hogy a kommented nem egy “vélemény” volt, hanem egy egyszerű provokálás. És ezt te is nagyon jól tudod. Ha van pillanat, amikor csöndben kell maradni, az ez. Nekem sem a kedvencem Reigns mint pankrátor, a kérdés csak az, hogy ez ilyen helyzetben ki a rákot érdekel?

      Kedvelés

 1. erre én már nemtudok semmit Mondani a Shield már megint felbomlott
  már vagy 10X én már nemértek semmitértem én Roman most ki esett 2-en vannak Úgy már nem olyan és ezzel Ambroes HEEl-lett de most ez addíg volt tartani míg Roman jó nem lesz ? az lesz mint az egyik MIZ TV-ben én nem tudom mit fogom ide Írni 😦

  Kedvelés

  1. Ambrose heel turnjét már jóval Roman betegségének kiderülése előtt eltervezték, csak az időpont nem volt meg.

   Kedvelés

  2. Segítek: egy ember életveszélyes beteg, egyáltalán nem biztos, hogy valaha még “jól lesz”. Te meg azon keseregsz itt – valami magyarra alig emlékeztető nyelven -, hogy a Shield “már nem olyan”? Kit érdekel ez ennél a cikknél?

   Kedvelés

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s