8 kivégző mozdulat a legjobbak közül!

Ha a befejező mozdulat kifejezést halljuk, akkor sokunknak a pro wrestling legegyedibb része jut az eszébe. Legfőbb ismérve, ha az egyén kifejezetten erre a mozdulatra törekszik, hogy befejezze a mérkőzéseit, akkor az ellenfele óhatatlanul is megpróbálja azt elkerülni.

De ennek ellenére mindenkinek szüksége van egy befejező mozdulatra. Mankindnak ott volt a Mandible Claw, AJ Styles a Styles Clash-t használja, míg Hulk Hogan-ről mindenkinek az Immortal leg drop jut az eszébe.

A befejező mozdulat sok inspirációt ad másoknak is szerte a világon. Ha most példákat kellene felsorolnunk, akkor rajzfilmnek Goku-t hozhatnánk fel a Dragon Ball-ból, aki a genkidamát használta befejezésül, vagy akár a Bosszúállókból a fekete özvegyet aki egy hurracanrana-val terítette le a legtöbb ellenségét.

Manapság egy igazi pankrátor el sem tudja magát képzelni egy egyedi, teljesen begyakorolt befejező mozdulat nélkül. Na de ne ragozzuk tovább a dolgot, mutatjuk a 8 legjobb, jelenleg használt befejező mozdulatot.

#1. 630 Senton – Ricochet

Ki találta ki a mozdulatot: Jack Evans, de ismertebbé Ricochet/Prince Puma alatt vált.

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/09ad5-15443972773776-800.jpg

Erőssége: Egy igazi közönség kedvenc nagy becsapódássál

Gyengesége: Csak a földön fekvő ellenfélen kivitelezhető. Veszélyes.

A 630 Senton az egyik leg szemet gyönyörködtetőbb befejezés amit ma a pro pankrációban láthatunk, ebből eredendően nehéz kivitelezni. A mozdulatot Jack Evans kezdte el használni még Mexikóban, de a TNA-ben is láthattuk tőle.

#2. RKO – Randy Orton

Ki találta ki a mozdulatot: Sokan – ám de hibásan – Diamond Dallas Page-nek tulajdonítják a mozdulat birtokosi jogot. A mozdulatot valójában Johnny Ace, aki egy amerikai pankrátor volt, ám de Japánban birkózott, találta ki a mozdulatot.

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/d522f-15443978068898-800.jpg

Erőssége: Hihetetlen gyorsan lehet előhúzni a mozdulatot mindemellett hatásos is. Nem mellesleg az egyik legnagyobb ereje, hogy bármelyik mozdulatot meg lehet vele kontrázni.

Gyengesége: Ha nem tud belőle egyből Pinfallt kezdeményezni nincs más gyenge pontja.

Igaz, hogy a mozdulatot magát nem Randy Orton találta ki de azért abban egyet érhetünk, hogy ő fejlesztette tökélyre. A hihetetlen ugrásaival és a sebességével bárkin bárhol, bármilyen mozdulatot kontrázva előtudja húzni. Nem is csoda, hogy abszolút közönség kedvenc.

#3. Brainbuster – Austin Aries

Ki találta ki a mozdulatot: A legtöbben Killer Karl Kox nevéhez kötik a mozdulatot. Tulajdonképpen Kox egy nálánál sokkal nehezebb ellenfelet akart felemelni egy vertical suplex-hez, ám elvesztette az egyensúlyát, így véletlenül alkotta meg a mozdulatot.

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/8289e-15443983700257-800.jpg

Erőssége: Hatásos mozdulat, nagy becsapódássál

Gyengesége: Nagyobb ellenfeleken nehéz kivitelezni. Nem minden esetben garantálja a pinfallt.

A Brainbuster kifejezetten a veszélyes mozdulatok közé tartozik, ebből eredendően egy izgalmas mozdulat. Aries hosszú évek óta használja a mozdulatot és szerencsére sérülés még soha nem történt.

#4. The F5 – Brock Lesnar

Ki találta ki a mozdulatot: Maga Brock Lesnar, igaz, mellette Sean O’Haire és Marc Mero is hasonló mozdulatot használtak.

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/c434a-15443989050787-800.jpg

Erőssége: pusztító erejű

Gyengesége: Könnyű belőle kiszabadulni és megkontrázni. Nem mindig vezet pinfall,hoz hiszen az ember könnyen a ringen kívülre kerülhet.

Maga Brock Lesnar találta ki az F5 mozdulatot, amikor még az Ohio Valley Wrestling edződött. A testalkatából és főleg az erejéből kiindulva teljesen testre szabott befejezés, hiszen bárkin végre tudja hajtani. Viszont sokan nem tudják mit is jelent az F5 – nos az eredete a Fujita skálára vezethető vissza, amivel a tornádók erősségét szokták besorolni.

#5. Best Moonsault Ever – Christopher Daniels

Ki találta ki a mozdulatot: Mando Guerrero, de Great Muta tette ismerté

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/8030d-15444010409685-800.jpg

Erőssége: Egyből pinfall követi és igen látványos

Gyengesége: Az ellenfélnek hátat fordítva kell kivitelezni

Maga a felső kötélről kivitelezett hátra szaltó mindig is látványos elem, amellyel a földön fekvő ellenfelünkön landolunk. Mint írtuk Mando Guerrero találta ki, Great Muta tette ismerté, de mindenki úgy véli, Daniels tökéletesítette a mozdulatot.

#6. The Figure 8 – Charlotte Flair

Ki találta ki a mozdulatot: Charlotte Flair, aki a Figure 4 Leg Lock-ot egy plusz híddal toldja meg

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/db387-15444023279973-800.jpg

Erőssége: Hatásos feladási módszer, nehéz belőle szabadulni

Gyengesége: Csak a ringben kivitelezhető hatásosan, hiszen előkészítést igényel

A Figure 8 submission Charlotte upgradelt változata a tradicionális figure four leg lock-nak. Természetesen az apja iránti tiszteletből született meg a mozdulat, amellyel a saját maga örökségét is megalapozta. Ez az egyetlen olyan mozdulat, ami két vállra, vagyis feladásra tudta kényszeríteni a mind ezidáig veretlen Asuka-t. Ric biztosan büszke a lányára.

#7. One-Winged Angel – Kenny Omega

Ki találta ki a mozdulatot: Kenny Omega, de Chris Sabin package driver azért elég hasonló

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/4e227-15444027434351-800.jpg

Erőssége: Hatásos és látványos mozdulat

Gyengesége: Rengeteg időt vesz igénybe az előkészítése ebből kifolyólag az ellenfél kiszabadulhat, és nehéz  kivitelezése a nagyobb ellenfeleken.

A One Winged Angel Omega befejezése, azé az Omega-é, aki hihetetlen nagy Anime és RPG rajongó. A mozdulatot is ennek megfelelően a Final Fantasy fő antagonistája, Sephiroph után nevezete el, aki maga is egy egyszárnyú angyal volt.

#8. Styles Clash – AJ Styles

Ki találta ki a mozdulatot: AJ Styles volt az első, aki a facebuster egy pinfall-ban fejezte be. de a mozdulatot Colonel Debeers nevéhez fűzik igazából. McCool bizony tőlük vette a mozdulatot és nem pedig fordítva.

https://statics.sportskeeda.com/editor/2018/12/0fb2f-15444031093305-800.jpg

Erőssége: Nagyon hatásos, egyből Pinfall-lal zárható

Gyengesége: Hosszú kivitelezési idő

AJ Styles azért fejlesztette ki a Styles Clash-t mert olyan befejezést akart, amit nem a felső kötélről kell kiviteleznie. Bár ennek ellenére eléggé a levegőben érzi magát otthon. Egy igazán hatásos befejezést akart, ami most már idestova 18 éve, egészen 2001 óta.

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s