Chris Jericho

chris jericho

Születési név: Christopher Keith Irvine
Születési idő: 1970. november 9.
Születési hely: Manhasset, New York
Magasság: 183 cm
Testsúly: 103 kg
Főbb eredményei: Nehézsúlyú Világbajnok, WWE Bajnok, Tag Team Bajnok
Befejező mozdulatai: Codebreaker, Walls Of Jericho

Chris egy heel karakterként szerepelt a WWE-nél, de emellett ő volt az énekese a Fozzy nevű rockbandának. Nem kedvelték sokan, de akkor is mindenki meghajtotta előtte a fejét és elismerte, hogy Jericho ledöntött minden falat.

Korai Karrierje

19 éves korában beiratkozott a Hart School of Brothers nevű pankrátoriskolába, ahol az első napon találkozott a későbbi WWE Szupersztárral, Lance Storm-mal. 1990. október 2-án már készen állt, hogy ringbe léphessen, az első ellenfele Lance lett. A mérkőzésük után párban kezdtek dolgozni és egy sikeres tag team-et alkottak, amit kezdetben Sudden Impact néven hívtak. Chris felvette a Jericho nevet a Helloween nevű együttes Walls Of Jericho című albumának hatására. A csapatuk itt olyan tehetségeket hagyott maga mögött, mint: Edge és Rhino. Majd 1991-ben elkerültek egy Japán turnéra, a Frontier Martial-Arts Wrestling-hez.
Ezek után 1992. telén elutazott Mexikóba és Leon D’Oro néven szerepelt a Consejo Mundial de Lucha Libre-nél. Ő volt az “ezüst király”, mert 11 hónapig birtokolta az NWA Középnehézsúlyú övet.

1996. augusztus 26-án debütált a World Championship Wrestling (WCW)-hez. Legelőször egy PPV-n mutatkozhatott be, ahol Chris Benoit lett az ellenfele. Chris egy kis versenyen vett részt, aminek a végén megnyerte a Cirkálósúlyú Bajnoki címet 1997. augusztus 12-én. Majd sikeresen megvédte többször is Rey Mysterio ellen. A hat hónapos párharcuk után Chris egy kisebb viszályba keveredett Juventud Guerrera-val, amelyben többször megcélozták Jericho címét, de sikertelenül szerepeltek ellene.
Egy hatalmas konfliktus alakult ki közte és Malenko között, mert Chris elmondta, hogy: Ő sokkal jobb mint Malenko, de nem hajlandó kiállni ellene.

WWE Karrierje

A sok Japán túra után a WWF (az akkori WWE)-vel kötött egy szerződést a tehetséges fiatal június 30-án. Sok bemtato videó készült róla és már mindenki repesve várta az érkezését. A szervezet főnöke, Vince McMahon azonban zöld utat adott neki. 1999. augusztus 9-én egy The Rock mérkőzés után megszólalt Chris bevonulózenéje, és a várva-várt sztár megjelen. Egy kisebb konfliktust alkottak az első megjelenésénél. Jericho első címszerzése Chyna ellen volt a Survivor Series-en, ekkor megnyerte az Interkontinentális Bajnoki övet. Április 2-án részt vett egy Triple Threat mérkőzésen a WrestleMania 2000-en, ahol megnyerte a WWF Európai Bajnokságot. Egyből ez után elvesztette a címét a RAW-n Eddie Guerrero ellen.

50_historywwe_08091999-902156
Az idő tovább teltével, több bajnoki öv megszerzésével a Royal Rumble 2001-en legyőzte egy létrás meccsen Chris Benoit-ot, és megnyerte 4. alkalommal az Interkontinentális Bajnoki övet. A WrestleMania XVII-en sikeresen megvédte William Regal ellen, de 4 nap eltelével elveszítette Triple H-el szemben. A Judgment Day-en Benoit-tal egy csapatot alkottak és egy zűrzavaros összecsapáson megnyerték a WWF Tag Team Bajnoki öveket. A Fatal 4 Way-en egy TLC meccsen sikeresen megvédték a címüket, de Benoit egy tartós sérülést szenvedett, de ezzel tovább szerepelt. Majd 2001. június 19-én a Dudley Boyz ellen el bukták az öveiket.
A No Mercy-n Rob Van Dam ellen győzni tudott és megnyerte a WCW Bajnoki övet, amit a RAW november 5.-i adásában The Rock elnyert tőle. Majd a következő címe a WWF Bajnoki öv lett, amit sikeresen megvédett Rock, Stone Cold és Triple H ellen.

Chris egy kisebb kieséssel nem szerepelt a WWF-nél, és mire 2007. szeptember 24-én visszatért, már átnevezték a szerveztet WWE-re. SOk promo-t mutattak róla, mintha most debütált volna először, vagy már Hall Of Fame tag lenne. November 26-án legyőzte Santino Marellát és versenybe szállt a WWE Bajnoki övért Randy Orton ellen. Több mérkőzésen is győzhetett volna, de a mostani heel karaktere miatt folyamatosan diszkvalifikálták.
Március 10-én megnyerte az Interkontinentális Bajnoki övet 8. alkalommal, amikor felül kerekedett Jeff Hardy ellen. Júniusban tovább fejlesztette a gopnosz profilját és megtámadta folyamatosan a közönség kedvencét, Shawn Michaels-t. A Uniforgiven-en ringbe szállhatott egy Championship Scramble meccsen, ahol elvette az akkori címvédőtől, CM Punk-tól a Nehézsúlyú Bajnoki övet. A No Mercy-n sikeresen megvédte Shawn Michael ellen, de elvesztette utánna Batistával szemben.
2009. április 13-án Chris a Draft-on átkerült a SmackDown-ra. Ahol megnyeri Edge-en a Unifield Tag Team Bajnoki övet, majd ennek elvesztése után megalkotta Big Show-val a Jeri-Show nevű csapatot. A 2010-es Royal Rumble-on úgy tűnt nincsen párja, de akkor megjelent Edge, akit a Tag Team öv elvesztése után kórházba küldött. Edge tele haraggal és bosszúval megnyerte a Royal Rumble-t. Az Elimination Chamber-en legyőzte Undertaker-t és megnyerte a Nehézsúlyú Bajnoki övet. A WrestleMania XXVI-on szembe került Edge-el, akit legyőzött, de a meccs után több Spear-t kapott. Ekkor megjelent Jack Swagger, aki beváltotta a Money In The Bank táskáját és megnyerte a Nehézsúlyú övet.
A következő Draft-on a RAW tagjai közé került, ahol a Nexus nevű csapat megalkotói között volt, de a csapat mindenkit elpusztított, még Jericho-t is. Ám John Cena volt az, aki úgy gondolta, hogy az újoncok uralkodásának véget kell vetnie, nem tűrte tovább, összeállított egy csapatot, aminek a tagjai (Edge, Jericho, Great Khali, John Morrison, R-Truth, Bret “The Hitman” Hart és maga Cena) a volt Nexus által bántalmazottak. Khali megsérült ezért Daniel Bryan állt be a helyére. Chris Jericho ismét bebizonyította, hogy nem valami jó a csapatjátékban, mert megtámadta Cenát és távozott. Cena pedig egyedül legyőzte Justin Gabrielt és Wade Barrett-et.

Chris-Jericho-WrestleMania-2

Jericho ez után eltűnt, majd a rocker karrierje után Jericho a visszatérésénél egyből viszályba keveredett a Bajnokkal. Chris elmondta, hogy Punk Straight Edge, de a családja teljesen szét van rombolva. Az apját alkoholistának nevezte, a nővérét pedig drogfüggőnek, majd Punk-ot egyszerűen lefattyúzta. Ezekkel a szavakkal hatalmas haragot tudott gyújtani a Bajnokban, aki a mérkőzésükön óriási verésben részesítette Jericho-t. CM Punk-ot a visszatérő többször is lelocsolta sörrel és whiskyvel, majd bevitte a Codebreaker-t. Az Extreme Rules-on csaptak össze utoljára egy Chicago Street Fight mérkőzésen, amin jelen volt Punk családja, Chris pedig egy brutális verést kapott.
A RAW világturnéján Brazília is egy megállóhely volt, ahol ismét harcoltak, de csak a látvány kedvéért, ekkor Jericho fogott egy Brazil zászlót, a földre dobta és megtaposta, ez a WWE Igazgatótanácsának egy cseppet sem tetszett, ezért felfüggesztették a heel karaktert.
1 hónap múlva a RAW-n ismét megjelent és a főeseményen John Cena ellen állt ki, ahol a harc nem ért véget, mert a korábbi csappáttársa Big Show érkezett, aki ráugrott az éppen Walls Of Jericho miatt szenvedő Cena hátára. Végül Vickie Guerrero bejelentése miatt a RAW Money In The Bank mérkőzésen július 15-én 4 volt WWE Bajnok indul (Jericho, Cena, Kane és Big Show).
Jericho ezek után viszont kicsit eltűnt a reflektorfényből és nem kapott túlságosan nagy ellenfeleket. Valamint az ő szerződése csak rész idős volt, tehát pár hónap erejéig tartott. A 2013-as esztendő végén már nem lehetett látni őt a WWE ringjében, visszatért a zenei karrierjéhez. A szervezethez újra 2014 nyarán tért vissza, ahol teljesen váratlanul toppant be az arénába a közönség legnagyobb örömére. Itt pedig egyből összetűzésbe keveredett a Roster egyik legkiemelkedőbb tagjával, a Wyatt Family vezérével Bray Wyatt-el. Kettejük párharca hosszasan tartott, amiben sok támadást és két kemény összecsapást tekinthettek meg a rajongók.

2015-től a Tough Enoug újabb évadjának volt a műsorvezetője, ahol civil emberek kerültek be egy Reality Show-ba, ahol végül a győztes hazavihet egy WWE szerződést. Ez év szeptemberében visszatért egy 6 Man Tag Team mérkőzésre Reigns és Ambrose oldalán a Wyatt Family ellen, amit követően újra eltűnt – ugyanakkor nyitva hagyta mindkét féllel a feud lehetőséget későbbre.

2016 elején újra megjelent, hogy bejelentse indulását a Royal Rumble mérkőzésen, aminek minden addiginál nagyobb tétje volt a WWE Nehézsúlyú bajnoki cím képében. A következő hónapokban AJ Styles-al keveredett viszályba, amit végül egy WrestleMania győzelemmel zárt le a maga javára. Dean Ambrose-al következett egy két PPV meccsből álló párharc, ebből viszont már vesztesen keveredett ki. Lassacskán elkezdődött az a csodálatos gimmick, amit mind a mai napig csodálhatunk tőle, és amivel milliók arcára csal mosolyt minden egyes alkalommal. Heel karaktere ugyan megmaradt, de hamarosan Kevin Owens elleni csatájához Face Turn-t kell vennie. A hírek szerint 2017-ben ismét pihenőre vonul, hogy folytassa a munkát a Fozzy élén.

055_raw_10032016jg_0793-51c547eaf5cab7211762aaef5e5246f9

Zenei állása

Jericho a Fozzy nevű rockbanda énekese, saját bevonuló zenéjét is ők adják elő, sőt többször felléptek a WWE-ben is.

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

RAW, SmackDown, NXT, PPV, Hírek, Érdekességek