Luke Harper

001- lukeharper04a -robschamberger.com gallery lukeharper04a
Rob Schamberger festménye Harperről, forrás: robschamberger.com

Jon Huber, született 1979. december 16-án az amerikai Rochesterben, New York államban, házas, egy fia van. Jelenleg a WWE szervezetnél aktív pankrátor Luke Harper néven. Korábbról az amerikai független szervezetekből, Brodie Leeként volt ismeretes, főleg a Chikara, Dragon Gate USA (DGUSA), Jersey All Pro Wrestling (JAPW) és a Ring of Honor (ROH) kötelei között töltött idejéből. Huber 1 méter 96 centi magas, súlya 125 kilogramm. Számos övet szerzett karrierje során, köztük a WWE Intercontinental bajnokit is. Játszható karakterként került bele a WWE 2k15 nevezetű játékba. Korábbi karaktere nevét egy romantikus komédiából mixelte össze.


Karrierje kezdete (2000-es évek eleje)

            Jon a pankrációt hobbiként űzte, még a kétezres évek elején, Huber boy #2 néven. A kettes a neve végén nem másért, testvére miatt kellett, ki Huber boy #1 néven lépett akkortájt a kötelek közé. Képzését segítette Mark Marcos [Dave Marcos], Matt Henrie [Rik Matrix] a New Yorki Rochesterben, Charles John Spencer [Tony Mamaluke] a szintén New York állambeli Schenectadyben, 2002 végén a Roc City Wrestling (RCW) pankrátoraként debütált. Huber boy #2 karaktere eredetileg maszkot viselt, később viszont már anélkül jelent meg mérkőzésein. 2003 folyamán jött el a karakterváltás ideje, Brodie Leeként kezdett el fellépni, immáron a Rochester Pro Wrestling (RPW) szervezetnél. Brodie Lee a Mallrats (Shop-show) című romantikus komédia főszereplőjének, Brodie Bruce, és az őt alakító színész, Jason Lee neveinek kombinálásából született. Huberre, és új karakterére nagy hatással volt Rick Rude {Richard Erwin Rood}, Jake Roberts {Aurelian Smith Jr.} és Big Show {Paul Donald Wight Jr.}. A RPW-nél töltött ideje alatt, amit később átneveztek NWA Upstatere, még később NWA New Yorkra, Lee sokszoros bajnok lett.

RCW HEAT 2002: Huber Boy #2 (jobboldalt) vs. Kis Justice (baloldalt) vs. Mr Czarniak (háttérben) Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Jf9lXfeM3h0
RCW HEAT 2002: Huber Boy #2 (jobboldalt) vs. Kis Justice (baloldalt) vs. Mr Czarniak (háttérben), forrás: youtube.com

Háromszoros Heavyweight és egyszeres Tag Team (Cloudyval, CloudLee csapatként), valamint Television –amit később egybeolvasztott a Keyfable Dojo Championshippel- bajnokként köszönt el a szervezettől. Akkori The Right Stuff (A megfelelő anyag) gimmickjét úgy írta körbe, miszerint „szimplán szórakozok (just having fun)”.

 

 

Karrierépítés szerte a világban

Chikara (2007-2012)

            A Philadelphia orientáltságú Chikara szervezetnél való debütálása 2007. március 24-én, a Time Will Prove Everything (Az idő bebizonyít mindent) nevezetű eseményén érkezett el. Az eddig ismeretes Brodie Lee karakterét használva szenvedett el vereséget Equinoxtól {Vince Gerard Lewis Durling}. Lee a tervek szerint nem lépett volna a kötelek közé az este, mindössze egy backstage látogatást intézett volna. Viszont mivel Reckless Youth {Thomas Carter} nem jelent meg a gálán, így Mike Quackenbush a Chikara ügynöke felajánlotta a lehetőséget Brodie részére, hogy ugorjon be a hiányzó szerepébe. Két hónapra rá volt esedékes Lee második mérkőzése, immáron győzedelmeskedett Equinox felett a visszavágó során. Sikerével veretlenségi sorozatot indított el, melyet az év hátralévő részén tartani is tudott. Augusztusban Lee az Olsen testvérekhez (Colin {Colin Matthew Delaney} és Jimmy {Corey Bektas}) igazítva magát felvette a „Big Rig” becenevet, valamint egy keményebb kamionos gimmicket.

            Az eredeti tervek szerint az ikrekkel egyetemben „Dr. Keith” csapatként léptek volna a 2008. február 29-ei King of Trios tornára (Triók Királya, 28 csapatot felölelő egyenes kiesésű esemény), de Colin éppen akkor aláírt szerződése a WWE (World Wrestling Entertainment) szervezetéhez meggátolta ebben, nem vehetett részt a gálán. Véletlenszerű sorsolás alapján a megüresedett helyre Retail Dragon {Kevin Papics} került. Már ez első körben Leevel történő nézeteltéréseik végett elvesztették a mérkőzést a „WTF” csapat (Cheech, Cloudy és m.c.KZ) ellen. Brodie a Jimmyvel kötött szövetségét is felbontotta. 2008 áprilisában Lee nála jóval kisebb termetű pankrátorok életét keserítette, egészen addig, amíg Claudio Costagnoli {Claudio Costagnoli} ki nem hívta őt. Első összecsapásuk, mely árpilis 20-án került megrendezésre, Claudio diszkvalifikációjával zárult, mivel véletlen megrúgta a mérkőzésvezetőt. A május 24-én tartott visszavágó hasonló módon végződött, ez alkalommal Leet kellet kizárni hasonló okok miatt. A két kitiltással végződő meccset egy No Disqualification mérkőzés követte július 13-án, melyet Brodie nyert meg Shayne Hawke és Mitch Ryder segítségével, kiknek nézeteltérésük volt Costagnolival a The Kings of Wrestlingben történtek miatt. Lee és Claudio viszálya a szeptember hetedikei, a Chikara keretein belül először megrendezésre kerülő acélketrec összecsapáson ért véget, ahol a svájci aratott győzelmet. 2008 végén Brodie csatlakozott Eddie Kingstonhoz {Edward Moore} és Grizzly Redwoodhoz {Mitch Franklin}, létrehozva így a „The Roughneck (A bugrisok)” szövetséget.

            2009. február 21-én a frissen alakult csapat győzelmet aratott UltraMantis Black, Crossbones és Sami Callihan {Samuel Alton Johnston} triója felett, hogy szerepelhessenek a 2009-es King of Trios tornán. Nyitómérkőzésüket elbukják a „The Uppercut (A felütés)” (Bryan Danielson {Brayan Lloyd Danielson}, Claudio Castagnoil és Dave Taylor {David Steven Taylor}) csapat ellen. Ezt követően Kingston egyéni viszályba kezdett Claudio ellen, Lee és Redwood tag teamet alkotva olyan duókat voltak képesek legyőzni, mint „Los Ice Creams (A fagylaltok, El Hijo del Ice Cream és Ice Cream Jr.)”, Cheech Hernandez és K.C. Day, valamint a „North Start Express (Északi csillag expressz, Darin Corbin {Darin Corbin} és Ryan Cruz)”. Ezzel a három győzelmükkel lehetőséget kaptak kihívni a Campeonatos de Parejas-t (Páros bajnokok, a Chikara tag team övek birtokosai. Kizárólag úgy lehet kihívói jogot szerezni, hogy három különböző tag team felett győzelmet szerez az adott csapat, ha vereséget szenvednek például a második nyert mérkőzésük után, a számlálás újraindul, tehát a három nyert összecsapás zsinórban értendő. Tradicionálisan egy Two out of Three Falls keretein belül megrendezendő.) Az övekért való küzdelemre 2009. október 17-én került sor, a „The Colony (A kolónia, Fire Ant és Soldier Ant)” ellen, ezt két egymást követő kopogtatással vesztette el Lee és Redwood duója. Brodie az utolsó esélyt adja meg Grizzlynek, de a „The Osirian Portal (Az osíriai portál, Amasis és Ophidian)” ellen szenvedett vereségük végett Lee elintézi csapattársát, ezzel újabb szövetségét dönti romba.

            Meglepetés visszatérőként, hat hónnap később Redwood 2010. április 24-én Lee ellenfelévé lép elő, könnyed győzelmet hozva a Big Rignek. A mérkőzés után Grizzly elmondja, ügyük Brodieval befejezetlen, de még kell neki idő a felkészülésre. Augusztus 29-én Lee dominánsan mérkőzött egy Countdown Showdown (Visszaszámláló leszámoló) keretein belül, míg Redwood ki nem ejtette. Október 23-án egy számára megalázó vereséget szenvedett el Dasher Hatfieldtől, akit a rákövetkező nap Redwood képes volt kopogtatni. Így a két volt csapattárs, elnyerve egymás tiszteletét, november 20-án újból szövetkeztek, közösen támadták meg Hatfieldet a Shayne Hawke elleni mérkőzése után.

            2011.    január 23-án, a 10. évad premierén, a The Roughnecks győzedelmeskedett a „Throwbacks (Visszamaradottak, Hatfield és Sugar Dunkerton {Carl Jamar Wilson}” felett. Viszályukat a március. 13-ai lumberjack mérkőzésen fejezték be, ahol Hatfield és Dunkerton tagje szerezte meg a győzelmet.

Brodie egy Chikara gálán 2008-ban, forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Brodie_Lee.jpg
Brodie egy Chikara gálán 2008-ban,
forrás: wikimedia.org

2011. május 11-én Lee részt vett a 12 Large: Summit (12 Hatalmas: A csúcs, a résztvevőkre az aktív pankrátoroknak kellett szavazni, viszont senki sem adhatott le voksot saját magára, az így bizalomban részesült versenyzők: Claudio 5, Jigsaw 3 {Ed McGuckin}, Amasis, Brodie Lee, Eddie Kingston, Fire Ant, Hallowicked {Carl Wiggins}, Icarus {Ronald Grams}, Mike Quackenbush {Michael G. Spillane}, Sara Del Rey {Sara Amato}, UltraMantis Black és Vin Gerard {Vincent Gerard Lewis Durling} mind-mind két szavazatot kapott. Az abszolút nyertes a Chikara Grand Championshippel gazdagodik.) Viszont fel kellett adnia, már az első mérkőzésén szerzett sérülése végett. A tornát Kingston nyerte meg. Immáron felépülve, Lee október 30-án tért vissza a Chikara ringjébe. Miután aláírta szerződésest a WWE szervezethez utolsó megjelenése egy búcsúmérkőzés volt a Chikara Grand Championshipért, Eddie ellen, melyet elvesztett.

Combat Zone Wrestling (2007-2008, 2010-2011)

            A Combat Zone Wrestling (CZW) kapuit 2007. szeptember nyolcadikán lépte át, a Chri$ Ca$H emlékesten (Christopher J. Bauman Jr. tiszteletére megrendezett est évi rendszerességgel, aki CZW World Tag Team bajnoki uralkodása alatt 2005. augusztus 18-án, 23 évesen motorbalesetben életét vesztette, később átnevezték Down with the Sicknessre (Mélyedés a betegségben), a bevonuló zenéje után, mely a Disturbed együttes megegyező című száma volt.) formált tag teamet Cheechel, G.Q. {George Gavras} és Jon Dahmer {Jon Dahmer} tagje ellen, a győzelmet nem tudták megszerezni. Hasonló felállásban október 13-án a Choosing Sides (Választó oldalak) adásán egy Three-Way Dance (Három-esélyes tánc) Tagmérkőzésen győzelmet arattak a The Olsen Twins (Az Olsen testvérek, Colin Olsen és Jimmy Olsen) illetve  a CS2 (Dave Cole és J. Busta) csapata ellen. November hetedikén a Night of Infamy (A becstelenség éjszakája) 6-on Team AnDrew (AnDrew csapat, Andy Summer és Drew Gulag {Drew Gulag}) tagje ellen szenvedtek vereséget.

           Lee és Cheech duója Cloudyval kiegészülve megalapítják a The Miracle Ultraviolence Connectiont (A csodálatos ultraerőszak kapcsolata) csapatát. December nyolcadikán a Cage of Death IX-en (A halál ketrece) egy hat fős tagmérkőzésen kikaptak Team AnDrew és Nate Hatred szövetsége ellen. 2008. április ötödikén a Winner Takes All (A győztes mindent visz) adásán, újabb hat fős mérkőzés keretén belül a Miracle győzelmet arat a 2 Girls 1 Cup (2 lány 1 csésze, Beef Wellington {Neil Felzenstein}, Greg Excellent {Gregory Skipper}) és Player Uno {Nicolas Dansereau} csapata felett. Május 10-ei Best of The Best (A legjobbak legjobbja) adásán ezúttal egyéniben, Brodie Excellent ellen vív egy hardcore mérkőzést, sikerre. Június 14-e, Summer School (Nyári iskola) adásán a Miracle győzedelmeskedik The Ring Crew (Az aréna emberei, Dunn {Kevin Dunn} és Marcos) és Jimmy Olsen felett. Július 12-én A Tangled Web (A kusza háló) adásán lép ringbe utoljára a Miracle, egy asztalok, létrák és székek hat fős tagmérkőzésen kikapnak a 2 Girls 1 Cup és Kylie Pierce csapatától.

CZW WHC övmeccs, baloldalt Lee, jobboldat Mox, forrás: https://www.tumblr.com/search/Brodie-lee#
CZW WHC övmeccs, baloldalt Lee, jobboldat Mox,
forrás: tumblr.com

2010.december 11-én, több mint két éves kihagyás után tér vissza Brodie, immáron szólóban. A Cage of Death XII adásán támadta meg az aktuális CZW World Heavyweight bajnokot, Jon Moxleyt {Jonathan Good}, aki éppen sikeres övvédésen volt túl Homicide {Nelson Erazo} ellen. Lee ezzel egyértelművé tette, hogy máris az övet akarja. Viszályuk egyetlen mérkőzésből állt, a 2011. január hetedikén megrendezett From Small Beginnings…Comes Great Things (Apró kezdetekkel… jönnek nagyszerű dolgok) adásán került sor a tétmérkőzésre. Leet már bevonulása közben megtámadta Jon, aki végül az üvegszilánkokkal teleszórt asztalra kiosztotta Brodienak a power bombot, az öv a bajnoknál maradt.

Squared Circle Wrestling (2007–2012)

            A New York állambéli Syracuse bázisú Squared Circle Wrestling (2CW) debütálására 2007. augusztus 20-án került sor, ahol tag teamet alkotott Colin Olsennel, mint Jimmy Olsen helyettesítője a Wyld Stallyns (Vadlovak, Bill és Ted) ellen vereséget szenvedtek. Lee heel szerepet töltött be, főként a szervezet nagy riválisánál való szereplése, a NWA Upstate végett. Népszerűsége ennek ellenére nőttön-nőtt egészen a 2008. július 26-ai incidenst bevégzően. A New York állambeli Binghamtomban vívott mérkőzése után összeverekedett egy rajongóval az esemény parkolójában. Brodiet felfüggesztették, és kiírták a 2CW cselekményéből.

            Október 24-én tért vissza, hatalmas ovációt kapott, igaz még mindig heel szerepet töltött be, vezetve a NWA Upstate csapatát, egy nyolcfős tag teamet a főmérkőzés keretében egészen a győzelemig. 2009 áprilisában már hivatalosan is face szerepet kapott, mikor már a két szervezet vetélkedése alábbhagyott. Lee barátságos rivalizálást kezdett Slyck Wagner Brownal (Wagner G. Brown). 2009. június hatodikán Brown, szeptember 19-én Brodie nyert, kézfogással távoztak. Ezt követően egy rubber mérkőzésen 2010. február 19-én, majd egy two out of three falls összecsapáson ismét Lee győzedelmeskedett, véget vetve rivalizálásuknak. Brodie kihívta Jason Axet {Daniel Walters} a 2CW Heavyweight bajnoki övért 2010. június 20-án, de külső beavatkozás végett elvesztette a meccset. Ezt követően Isys Ephex felett aratott győzelmet július 10-én a nehézsúlyi öv elsőszámú kihívói jogáért. Augusztus 22-én a New York állambéli Watertawnban képes volt elnyerni az övet Jason Axetől. Lee immáron egyszeres 2CW Heavyweight Champion. Első bajnoki védése sikeres volt az előző bajnok, Jason ellen, egy I quit mecs keretein belül 2010. szeptember 24-én a New York állambéli Binghamtonban. Az övet 2010. november 19-én, a New York állambéli Elmirában, Slyck Wagner Brown ellen veszítette el.

Lee a Zombival 2008-ból, forrás: http://shitloadsofwrestling.tumblr.com/post/112467120248/brodie-lee-and-the-zombie-2008-i-dont-know-why
Lee a Zombival 2008-ból, forrás:
shitloadsofwrestling.tumblr.com

A visszavágó alkalmával, mely 2012. április 13-án került megrendezésre, egy four-way mérkőzésként Jay Freddie, Slyck Wager Brown és Kevin Steen {Kevin Steen} ellen, utóbbi ellopta az övet a meccs befejeztével. A rákövetkező este Lee sikeresen védte meg a címét egy újabb four-way összecsapáson, ez alkalommal Jason Axe, Jay Freddie és Matt Milan ellen. Igaz, az öv fizikai valója továbbra is Kevinnél maradt. A mérkőzés után Brodie lemond övéről, bejelenti, hogy aláírta szerződését a WWE szervezetével, papírjában írva találtatik, hogy már nem védhet meg semmilyen övet.

Ring of Honor (2008-2009)

            Brodie a Ring of Honor (ROH) szervezetnél 2008. október 25-én debütált, a The Age of the Fall (A bukás kora) tagjaként, segítve a csapat vezetőjét Jimmy Jacobst {Chris Scobille} győzelemre Austin Ariest {Dan Solwold} ellen egy anything goes mérkőzésen. Ezt követően Lee társult a szintén Fall taggal, Delirioussal {Hunter Johnston}. Csapatuk Cheech és Cloudy tagja ellen aratott győzelmet. Még az este folyamán megtámadták a Fall ellen viszályban lévő Necro Butchert {Dylan Keith Summers} a Go Shiozaki {Takeshi Shiozaki} elleni mérkőzése után. A november hetedikei Necro elleni mérkőzése diszkvalifikációval zárult miután a Fall összes tagja megtámadta Butchert. Visszavágójuk egy anything goes összecsapáson került terítékre 2009. február 27-én, melyet Necro nyert meg. Márciusban Delirious kivált a Fallból és harmincadikán Lee utolsó ROH meccsén legyőzte őt.

Jersey All Pro Wrestling (2009-2011)

            2009. március 28-án debütált a Jersey All Pro Wrestling (JAPW) szervezetnél, mint a Hillbilly Wrecking Crew (Közönséges pusztító tagok) tagja, Necro Butcher és Trevor Murdoch {William Theodore Mueller} társaként. Augusztus elsején Lee és Necro győzelmet aratott a Garden State Gods (Kertutcai istenek, Corvis Fear {Eric Haraksin} és Myke Quest {Michael Coviello}) felett, így megnyerték a JAPW Tag Team bajnoki öveket. 2010. január 23-án, a szervezet 12. évfordulóján Brodie és Butcher elvesztették címüket a Da Heavy Hitters (A nehéz pofozkodók, Havok és Monsta Mack {Steven Carraquillo}) ellen, egy three-way mérkőzésen, miben a H8 Club (A gyűlölet klub, Nate Hatred és Nick Gage {Nicholas W. Wilson}) vett részt. Március 20-án Lee megmérkőzött a JAPW Heavyweight bajnoki címért, de az akkori bajnok Dan Maff {Danny López} jött ki győztesként. A mérkőzést követően Nick Gage megtámadta Maffot, így csatlakozva a Hillbillyhez, kitöltve a Murdoch által keletkezett űrt, mivel ő elhagyta a szervezetet. Május 22-én Lee és Necro egy tagmérkőzés keretén belül kölcsönösen feltették karrierjüket a kihívottak, Maff JAPWHC, illetve Charlie Haas {Charles Doyle Haas II.} JAPW New Yersey State bajnoki öveiért.

Lee vállain egyszerre a JAPW nehézsúlyú és tag team öv 2010. novemberében, forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Luke_Harper#/media/File:BrodieLeePromo.jpg
Lee vállain egyszerre a JAPW nehézsúlyú és tag team öv 2010. novemberében,
forrás: wikipedia.org

Az összecsapás végén Brodie képes volt megszerezni a győzelmet Haas felett, miután Maff felültette őt, hogy ő lehessen az új JAPWNJSC. 2010. október 23-án Lee kihívta Dant a nehézsúlyi övéért egy bajnok vs. bajnok meccsen, de kikapott. November 20-án első sikeres övvédését intézte Eddie Kingstonnal szemben. Ezt követően képes volt legyőzni Dant, Nicket, Azriealt {Walter Kirney}, egy Championship Scramble mérkőzésen, így megnyerve a JAPW nehézsúlyi övet, majd egyesítette is kettőt. Első nehézsúlyi védését Rhino {Terrance Gerin} ellen vitte végbe, igaz Nick segítségével. 2011. december 30-án a JAPW bejelenti, hogy Leet megfosztják övétől, mivel már kilenc hónapja nem jelent meg a szervezetnél.

Evolve (2010-2011)

            Az Evolve ringjében 2010. január 16-án debütált, méghozzá a szervezet legelső adásán, csapatot alkotva Gran Akumával és Icarussal {Ronald Grams} egy hat fős tagmérkőzésen ahol vereséget szenvedtek a Team Frightning (Mike Quackenbush, Hallowicked és Frightmare) ellen. Miután egyéni meccset veszít Akuma ellen március 13-án, egy four-way összecsapáson Akuma, Hallowicked és Chris Dickinson ellen szerzi első győzelmét a szervezetnél május elsején. Az Evolve negyedik adásán, július 23-án, Lee Jon Moxley ellenfele volt, habár tét nélkül folyt az összecsapás, annak vége-fele mindkét oldalról előkerült egy-egy szék, viszont mielőtt még bevetették volna azokat a bíró kettős diszkvalifikációval véget vetett a mérkőzésnek. Brodie dühében elhajítja saját székét, a mérkőzésvezető pedig Jont próbálja meggyőzni, hogy kövesse ellenfele példáját, Moxley úgy is tenne, de ebben Lee akadályozza meg, aki a széket nekirúgja Jon fejéhez. Emiatt Brodiet eltiltják a szeptember 11-ei adástól. 2011. május 20-án tér vissza, ahol Sami Callihan (Samuel Alton Johnston) feladásos fogásában kénytelen kopogni.

Dragon Gate USA (2010-2011)

            2010. május nyolcadikán lép Brodie a Dragon Gate USA kötelei közé győzedelmeskedve Cheech, Cloudy, Kyle O’Reilly {Kyle Greenwood}, Phil Atlas {Adam Filangeri}, Xtremo, Brent B és Anthony Fiasco ellen egy sötét (a show nem szerves részét képező mérkőzés, általában minden televíziós adásból több meccset is kivágnak, ezek is „dark” összecsapások) eight-way fray eliminációs mérkőzésen. Még a The Uprising (A felkelés) gála előtt, ahol Lee megzavarta Rip Impact {David Savelli} és Brian Wave mérkőzését, elintézve mindkettejüket, ez után bejelenti, hogy egy japán pankrátor a következő célpontja. A következő eseményen szeptember 25-én Lee legyőzte Da Soul Touchaz (A lélek megérint minket, Acid Jaz {Jazmin Jones}, Marshe Rockett és Willie Richardson) trióját egy three-on-one hadicap mérkőzésen még mielőtt ismét elmondta volna, egy japán pankrátor a célkeresztje előtt. Később, még az este folyamán kiderült, Yamato {Masato Onodera} kiszemeltje, akit elüldöz a ring mellől, mikor a japán próbál segíteni Jon Moxleynak a Jimmy Jacobs ellen folytatott Chicago Street Fight összecsapásán, igaz a mérkőzést így is Jon nyeri. A rákövetkező nap Brodie győzedelmeskedik Jacobs, Kyle, Quackenbush, Rich Swann {Richard Swann} és Silas Young {Caleb Dewall} felett egy six-way mérkőzésen. Október 29-én a Dragon Gate USA első élő gáláján a Bushido: Code of Warrior (A harcos törvénye) adásán Lee a szumó legenda Akebono Tarō {Chad Haaheo Rowan} partnereként győzték le a The Osirian Portalt. Az összecsapás után a szervezet pankrátorainak kellett szétválasztaniuk a két győztes félt egymástól. Az este folyamán mikor a Kamikaze csapata (Yamato és Akira Tozawa {Akira Tozawa}) legyőzte a Warriors International (Harcosok világszerte, CIMA {Nobuhiko Oshima} és Genki Horiguchi {Hiromasa Horiguchi}) csapatát. CIMA külön verésben részesül a Ronin (Chuck Taylor {Dustin Howard}, Johnny Gargano {John Anthony Nicholas Gargano} és Rich Swann) csapat jóvoltából, mikor összeszedi magát, bejelenti, új tagja van a Warriorsnak. Brodie Lee lép ringhez, amiből ki is takarítja a Ronin csapatot. 2011. január 28-án a Freedom Fight (Szabadságharc) adásán Brodie megnyeri Akebono elleni mérkőzését. 2011. január 28-án a United: NYC adásán Lee, mint a Blood Warriors  tagjaként arat győzelmet Jimmy Jacobs felett. A következő nap a United: Philly adásán Brodie elszenvedi első DGUSA vereségét, mikor az Open the Freedon Gate bajnok, Yamato, egy tétnélküli mérkőzésen legyőzi őt.

Dragon Gate (2010-2011)

006- Brodie_Lee_at_Alpha_1_crop
Lee 2011-ben, forrás: wikimedia.org

2010.december 21-én debütál a Dragon Gate szervezetnél Lee, Tokióban, mint a Warriors International tagja győzedelmeskedik Kzy felett. 2011. január 14-én a Warriors heel turnt vesz, mikor megtámadják Masato Yoshinót {Masato Yoshino} a World-1 csapatból. Így a Cima vezette Warriors International egybeolvad Naruki Doi csoportjával, ezzel létrehozva a Blood Warriorst (amit csak január 18-án neveznek el így) , bár Brodie ekkor nem volt az adás résztvevője. A következő nap, mint az új top heel csoport tagjaként Gamma {Yoshito Sugamoto} és Genki Horiguchival oldalán győzték le Yamato, Kagetora {Fumiyuki Hashimoto} és Diablo trióját.

World Wrestling Entertainment (2012-napjainkig)

Florida Championship Wrestling (2012)

            2012. március 12-én került nyilvánosságra, hogy Huber szerződést írt alá a WWE szervezetnél, a fejlődési részleghez. Debütálása a floridai FCW ringjében volt esedékes, egy house shown május 18-án, immáron Luke Harper néven.

A Wyatt család tagjaként

NXT (2012-2013)

            A FCW brandet átszervezték, így megszületett az NXT, 2012 augusztusában. Luke a november hetedikei NXT epizódjában debütált, mint Bray Wyatt {Windham Lawrence Rotunda} követője, akit „Az első fiúként” mutattak be. Nem sokkal később csatlakozott „A második fiú”, Eric Rowan {Joseph Ruud}, akivel Harper tagteamet formált. Duójuk első mérkőzésén győzelmet arattak Percy Watson {Nick McNeil} és Yoshi Tatsu {Naofumi Yamamoto} ellen a 2013. január kilencedikei NXT adáson. Január 23-án ismét győzedelmeskedtek felettük az NXT Tag Team bajnoki küzdelem első körében. Ezt újabb győzelmük követte, ezúttal Bo Dallas {Taylor Rotunda} és Michael McGillicutty {Joseph Curtis Henig} ellen az elődöntőben, Wyatt közbeavatkozásával. A döntőben viszont kikaptak Adrian Neville {Benjamin Satterly} és Oliver Grey {Joel Pettyfer} tagje ellen. A március 20-ai NXT epizódban Luke egyéniként képes volt a tag team bajnok Adrian felett győzelmet aratni. A május másodiki adásban Harper és Rowan csapata a triple threat elimination tagmérkőzésben képesek voltak megszerezni a győzelmet, Nevillet kopogtatták. A május másodikán felvett és nyolcadikán levetítésre kerülő adáson legyőzték Adrian és Bo Dallas (Grey helyét töltötte ki, aki sérülés miatt nem léphetett a ringbe) duóját, így megnyerték az NXT tagteam bajnoki öveket. A június ötödikei adáson sikeresen megvédték címüket Corey Graves {Matt Polinsky} és Kassius Ohno {Chris Spradlin} ellen. Július 17-én, a még június 20-án felvett adáson, elvesztették öveiket Neville és Graves tagje ellen.

NXT Tag Team bajnokként, baloldalt Harper, jobboldalt Rowan, forrás: http://chaddukeswrestlingshow.com/wp-content/uploads/2013/05/NXT_168_Photo_35-2.jpg
NXT Tag Team bajnokokként, baloldalt Harper, jobboldalt Rowan, forrás:
chaddukeswrestlingshow.com

 

Debütálás és korai viszályok a felsőistállóban (2013-2014)

            A május 27-ei Raw adásán kezdődtek a Wyatteket hirdető, különféle isten háta mögötti helyszíneken játszódó videók vetítése a család tagjainak bemutatása céljából. Debütálásuknak a július nyolcadikai Raw adott helyet, ahol Kanet {Glenn Thomas Jacobs} támadták meg. Harper ringbeli debütálására a július 26-ai Smackdownon került sor, ahol Rowannel a Tons of Funk (A funky tonnái, Brodus Clay {George Murdoch} és Tensai {Matthew Jason Bloom}) csapatát győzték le egy tagmérkőzésen. Kettejük nyerőszériája a következő hónapokig nem szakadt meg, végül Cody Rhodes {Cody Garett Runnels} és Goldust {Dustin Patric Runnels} csapatától szenvedték első vereségüket, az október 11-ei Smackdownon. Miután a család CM Punkkal {Phillip Jack Brooks} és Daniel Bryannel {Bryan Danielson} akadt viszályba, Luke két egyéni mérkőzést vívott. Az elsőt elvesztette Punk ellen a november negyediki Rawon, a másikat Bryan ellen, diszkvalifikáció végett, a november nyolcadikai Smackdownon. 2014 elején a család új közös ellensége a The Shield (Dean Ambrose {Jonathan Good}, Roman Reigns {Leati Joseph Anoa’i} és Seth Rollins {Colby López}) csapat lett, utánuk Luke az akkori Bray és Cena {John Felix Anthony Cena} viszálykodásban is részt vett családfőjük oldalán a Wrestlemania XXX-on. Wyatt és John ügyük lerendezése közben Harper és Rowan szintén kerestek ellenfelet maguknak, akiket az akkori WWE Tag Team bajnokokban találtak meg, a The Usos (Jey Uso {Joshua Samuel Fatu} és Jimmy Uso {Jonathan Solofa Fatu}) csapatában. A két viszály egymásba folyt, a szamoaiakat Cena segítette, így egészülve ki mindkét oldal három-három főre. Luke csapata sikertelenül próbálta elnyerni a tag team öveket, először a június 29-ei Money in the Bank (Fogd a pénzt), majd a július 20-ai Battleground (Csatatér) adásán.

A Wyatt család, eredeti felállásban, balról jobbra: Harper, Wyatt, Rowan, forrás: https://highspotwallpapers.wordpress.com/tag/the-wyatt-family/
A Wyatt család, eredeti felállásban, balról jobbra: Harper, Wyatt, Rowan, forrás:
highspotwallpapers.wordpress.com

Interkontinentális bajnok (2014-2015)

            Szeptember 29-étől fogva újabb Wyatt videók tűnnek fel az adásokon. Ezúttal viszont már Bray arról szónokolt, hogy szabadjára engedi két „fiát”, így felbontva a Wyatt családot. A pontos szétválás okai mai napig nem egyértelműek. Harper újramegjelenése a november 10-ei Raw adásán volt esedékes, mikor Luke, az eszméletlen Dolph Zigglert hajította Triple H {Paul Michael Levesque} és felesége Stephanie McMahon {Stephanie McMahon} lábai elé az irodájukban, így kifejezve, hogy tagja akar lenni a soron következő Survivor Series (Túlélő széria) tradíciómérkőzésén a vezetőség csapatának. Mindössze annyit mondott, hogy ő csapatjátékos.

Harper mint az új Interkontinentális bajnok, forrás:wordpress.com/2014/11/img_0580-0.png
Harper mint az új Interkontinentális bajnok, forrás:
thenxtrevolution.wordpress.com

A november 17-ei Raw adásán Harper hivatalosan is a vezetőség csapatának tagja, igaz ő nem kérte, de az előnyös szövetségéből adódóan rögtön kap egy címmérkőzést az interkontinentális bajnok, Ziggler ellen, amit Luke sikerre is vált, megszerzi első övét a felsőistállóban. A Survivor Seriesen tehát a vezetőség csapata (Kane, Luke Harper, Mark Henry {Mark Jerrold Henry}, Rusev {Miroslav Barnyashev} és  Seth Rollins) csap össze Cena csapatával (Big Show, Eric Rowan, Dolph Ziggler, John Cena és Ryback {Ryan Allen Reeves}). Ellenfelei közül éppen az időközben face turnt vett „testvérét” Rowant eliminálja, végül utolsó előttiként a vezetőség csapatából, ejti ki őt Ziggler. Mivel végül HHH csapata elbukott a gálán, ők lemondásra kényszerültek így az ő oldalán állók masszív büntetésekben részesültek.

            Harpert kényszerítették, hogy védje meg övét, először Dean Ambrose ellen a november 24-ei Raw adásán, sikerült neki, igaz csak diszkvalifikációval. Majd másodjára a december 14-ei TLC (Asztalok, létrák és székek) adásán Ziggler ellen egy létrás mérkőzésen, elvesztette övét, mindössze 27 napig volt bajnok. Március elején ismét az interkontinentális bajnoki öv közelébe került, egyike volt azoknak, akik Ambrose példáját követve egyszerűen ellopták az aktuális bajnok, Bad News Barrett {Stuart Alexander Benett} címét mérkőzései során.

Harper az ellopott övvel, forrás: http://mindofcarnage.com/2015/03/03/photo-luke-harper-backstage-with-the-stolen-intercontinental-championship/
Harper az ellopott övvel, forrás:
mindofcarnage.com

A történések egy hét fős létrács meccshez vezettek a március 29-ei Wrestlemania 31-en, amit Luke nem volt képes megnyerni. Bár a végkimenetelbe bele tudott szólni, eredetileg Ambrose lett volna a nyertes, viszont Harper olyan erővel dobta ki a ringből Deant egy létrára, hogy fejsérülést szenvedett, ennek ellenére ő folytatta volna a mérkőzést, az orvosi csapat viszont nem engedte neki. Így a soron következő jelölt lett a nyertes, Daniel Bryan. Az eset miatt Ambrose elleni állandó viszálykodása komolyabb fokozatra kapcsolt, ami az Extreme Rules (Extrém szabályok) adásán csúcsosodott ki, egy chicagói utcaharc meccsben, amelyet Luke elveszített.

Újra a családban (2015-napjainkig)

            Május elején Harper újra szövetkezett korábbi csapattársával és családtagjával, Eric Rowannel. Miután Eric megsérült, Luke az egykori családfő oldalán jelent meg július 19-én a Battleground gáláján, ahol segített Braynek legyőzni Roman Reignst. Augusztus 24-én kiegészültek harmadik tagjukkal, de nem a még mindig sérülésből gyógyuló Rowannel, hanem egy teljesen új taggal, Braun Strowmannel. A Wyatt család új felállásával először Bray Roman elleni viszályába avatkozott be folytonosan. Mikor Reigns talált volna maga és Dean mellé harmadik harcostársat, rögtön elintézték. Az egykori Shield tagok tehetetlenek voltak a család ellen, mindössze Roman tudta egyéniként legyőzni Brayt az október 25-ei Hell in a Cell {Pokol a cellában} adásán. A családot ez nem rendítette meg, a főmérkőzés után melyet Brock Lesnar {Brock Edward Lesnar} és The Undertaker {Mark William Calaway} vívott, megtámadták a halott embert, majd Bray vezetésével Luke, Eric és Braun vállán elcipelték a legendát, így „begyűjtötték annak lelkét”. A következő nap Raw adásán Wyatt ringbeli beszéde közben megjelent Kane, a halott ember féltestvére, revánsvétel helyett őt is elintézte a család, hasonló módon őt is elvitték, begyűjtve az ő lelkét is. A Survivor Seriesen a két élő legenda csapott össze az általuk választott két családtaggal, kik Luke és Bray voltak. A család veszített a testvérek ellen. A PPV utáni RAW adásán a Wyattek a The Dudley Boyz párosát támadták meg, mely viszályba torkollott, még az akkortájt NXT-ben veteránként segítő Rhyno, majd a visszatérő Tommy Dreamer is becsatlakozott Dudleyék mellé, így alakítva ki egy nyolc fős asztalos mérkőzést a TLC gálára. Ezúttal Harper családja győzedelmeskedett. 2016. január 24-én Luke családtagjaival egyetemben vett részt a Royal Rumble küzdelemben, melyből végül Brock Lesnar eliminálta. Később igaz visszatért, és családtagjai segítségével kiejtették Lesnart a mérkőzésből. A bestiával viszály kezdett kialakulni, viszont Heyman kliense Dean Ambrose útját keresztezte, így a lehetséges Wyatt család kontra Brock Lesnar mérkőzés a Wrestlemaniara ugyan elmaradt, viszont a Roadblock nevezetű közvetített élő adáson Luke összecsapott a fenevaddal. A családból csak Bray volt segítségére, igaz ő nem mert szembenézni Brockkal, csak jelenlétével erősítette Harpert. Lesnar megnyerte a mérkőzést, és még a családfőt is menekülésre késztette. Luke és kompániája tagjai jelenleg történet és viszály nélkül néznek a Wrestlemania elébe.

Kane lelkének begyűjtése közben, balról jobbra: Bray, Luke, Kane, Eric és Braun, forrás: http://www.dailywrestlingnews.com/wp-content/uploads/2015/10/the-wyatt-family-overpowers-demo-620x350.jpg
Kane lelkének begyűjtése közben, balról jobbra: Bray, Luke, Kane, Eric és Braun, forrás:
dailywrestlingnews.com

Befejező mozdulatai

Luke Harperként

 • Discus clothesline vagy lariat
 • Truckstop (Kamionfékező, Spinning side slam, NXT-ben, később jellemző mozdulattá vált)

Brodie Leeként

 • Brodie Bomb (Brodie bomba, Running sitout powerbomb)
 • Gutwrench powerbomb
 • Package piledriver
 • Truck Stop (Spinning side slam)

Jellemző mozdulatai

Luke Harperként

 • Body avalanche
 • Catapult hangman
 • European uppercut
 • Gator Roll (Aligátorforgás, Forgó front chancery a fejjel lefelé néző ellenfélnek)
 • Különféle rúgások
  • Big boot
  • Drop
  • Super
 • Sitout powerbomb
 • Sitout scoop slam piledriver
 • Suicide dive

Brodie Leeként

 • Big boot (néha a sarokban lévő ellenfélnek)
 • Különféle suplexek
  • Double underhook super
  • Half nelson
  • Overhead choke
 • Suicide dive
 • Superkick

Erick Rowannel

 • Páros befejező mozdulat
  • The Way (Az út, Flapjack (Rowan) majd Cutter (Harper) kombináció)

Grizzly Redwooddal

 • Páros befejező mozdulat
  • The Truck Stops Here (A kamion itt áll meg, Electric chair drop (Redwood) majd Running jumping big boot (Lee) kombináció)

Menedzserei

 • Bray Wyatt
 • Jimmy Jacobs

Becenevei

 • “The Bulldozer”
 • “The Right Stuff”
 • “Throat Load”
 • “Big Rig”
 • “Bray Wyatt’s Prodigal Son (Bray Wyatt tékozló fia)”
 • “The New Face of Desolation (Az üresség új arca)”

Bevonuló zenéi

 • “You Got It (The Right Stuff) (Neked megvan ((a megfelelő anyagod)” – New Kids on the Block (függetlenként)
 • “God’s Gonna Cut You Down (Isten fog végezni veled) ” – Johnny Cash (függetlenként)
 • “Live in Fear (Élet a félelemben)” – Mark Crozer (NXT/WWE; 2012. november 7. – 2014. november 11. majd 2015. július 20. – napjainkig, a Wyatt család komplett bevonulásaikor)
 • “Swamp Gas (Mocsári gáz)” – Jim Johnston (WWE; 2014. június 29. – napjainkig, egyéniként és tag team bevonulások alkalmával)

Eredményei

Alpha-1 Wrestling

 • A1 Zero Gravity Championship (egyszeres)

Jersey All Pro Wrestling

 • JAPW Heavyweight Championship (egyszeres)
 • JAPW New Jersey State Championship (egyszeres)
 • JAPW Tag Team Championship (egyszeres)– Necro Butcherrel

Next Era Wrestling

 • NEW Heavyweight Championship (egyszeres)

NWA Empire

 • NWA Empire Heavyweight Championship (egyszeres)

NWA Mississippi

 • NWA Southern Television Championship (egyszeres)

Pro Wrestling Illustrated

 • PWI a 24-ik legjobb pankrátornak sorolta a top 500-as listáján (2015)

Rochester Pro Wrestling / NWA Upstate / NWA New York

 • NWA Upstate Kayfabe Dojo Championship (egyszeres)
 • NWA Upstate/NWA New York Heavyweight Championship (egyszeres)
 • RPW Tag Team Championship (egyszeres)– Freddie Midnighttal
 • RPW/NWA Upstate Television Championship (egyszeres)

Squared Circle Wrestling

 • 2CW Heavyweight Championship (kétszeres)

World of Hurt Wrestling

 • WOHW United States Championship (háromszoros)

Wrestling Observer Newsletter

 • Legjobb karakter – A Wyatt családdal (2013)

World Wrestling Entertainment

 • WWE Intercontinental Championship (egyszeres)
 • Slammy díj az év mérkőzéséért (2014 – Vezetőség csapata vs. John Cena csapata)

WWE NXT

 • NXT Tag Team Championship (egyszeres) – Erick Rowannel

 

A fordítás az angol wikipédia cikke, illetve a wrestlingdata és a cagematch adatai alapján készült.

Jelmagyarázat:

 • (általános magyarázat és fordítások)
 • {a karakter első előforduláskor a pankrátor születési neve}
 • [a személy az adott időszakban használt karakterének neve]
Luke Harper, az üresség megtestesítője, forrás: https://cdn2.vox-cdn.com/thumbor/b_qWETkbp5NuDwIjA525_bFsYRw=/16x0:957x529/1600x900/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/40467738/Luke_Harper.0.jpg
Luke Harper, az üresség megtestesítője, forrás:
cdn2.vox-cdn.com

 

5 című bejegyzés “Luke Harper” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. óóó, hát helló! örülök hogy a szerkesztők között látlak! ^^
  bírom Harpert, ő a kedvencem a családból. 🙂 furi, én nem érzem nála amit sokan írnak hogy “beteg”, jó, van az a kattanás a tekintetében de az ilyen vidám, nem sötét. ismerem ezt a tekintetet. folyamatosan zizeg az adrenalintól. kíváncsi lennék hogy milyen a mic skillje úgy istenigazából. valóban übertehetséges, de ha nem tudja maga mellé állítani az embereket, nem tudja őket kommunikációval megfogni, akkor sosem lesz egyéniben midcardnál feljebb. persze az sem ártana ha kapna erre lehetőséget.
  jó hogy betetted ezt a Rob Schamberg képet, elképesztő akvarelleket tud az az ember. 🙂

  Kedvelés

 2. Remek infóhalmaz köszönjük!Még több ilyet kérünk!Jöhet a Wyatt family többi tagja is.
  harperke piszok tehetséges pankrátor,sok régi meccsét láttam és mindig lehengerlő.A Wyatt familyban is jó,és szólóban is jól nyomta.Nem sokáig volt bajnok,de odatett magát mindig.Eléggé beteg,elborult feje van és az egész karaktere az,remélem sokáig együtt marad a család,és azt is,hogy majd a későbbiekben komolyabb szerepet is fog kapni.Rengeteg lehetőség van benne is.

  Kedvelés

 3. A WWE-ben többféle kategória jellemző a pankrátorokra.Van ugye az anti pankrátor Cena, Reigns kategória, van a Szupersztár kategória Ryback, Rusev stb, de a legfontosabb a PANKRÁTOR kategória, az igazi tehetségek kategóriája, mint Ambrose, Owens, Rollins, HARPER, Neville és még sokan.Harper-nél megnézném, hogy kb. 1 év múlva Wyatt ellen fordulna és lenne köztük egy meccs a WM-n A WWE övért(khm Batista-Triple H).

  Kedvelés

  1. Így van. Harper jelenleg a legalulértékeltebb tehetséges pankrátora a szervezetnek. Legalább ezt az írást érdemelje meg, ha már megint elveszik a családban és övet nem kap. Az egy dolog, hogy Dean sem azt érdemli, amit kap. Viszont, amit Harperrel művelnek…szerencsétlennek elég megnézni az övmeccsét, mikor megnyeri -a kezdés előtt agyonvert Zigglertől- az interkontinentálist, hogy alig tudott karakterben maradni annyira örült neki, kamera nem győzte váltogatni a szögeket, nehogy meglássák, hogy majd ki csattan a a szakálla alatt. Nagyon félek, hogy ő lesz, akit minden további nélkül felejt majd el visszavonulása után a köztudat 1-2 éven belül. Legalább így maradjon meg,,,,,

   Kedvelés

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

RAW, SmackDown, NXT, PPV, Hírek, Érdekességek