The Undertaker

wwe-legend-the-undertaker-celebrates-birthday-with-one-hell-of-a-cake-angry-undertaker-905323

Mark William Calaway, avagy ahogy mindenki ismeri, a legendás The Undertaker 1965 tavaszán született a Texas állambeli Houstonban.

1984-ben kezdődött a karrierje a World Class Championship Wrestling-nél. Neve ekkor „Texas Red” volt. 1989-ben egy évet a WCW-nél töltött „Mean” Mark Callous néven, majd véglegesen leigazolt a WWF-hez (2003-tól ez a WWE nevet viselte, illetve a mai napig ezen a néven fut a cég). 1990-ben a Survivor Series-en jelent meg először Undertaker-ként. Első világbajnoki övét Hulk Hogan legyőzésével szerezte meg az 1991-es Survivor Series-en. Jake„The Snake” Roberts elvesztett egy mérkőzést Macho Man ellen és a meccs után rá akart támadni, ám Taker ezt megakadályozta. Ekkor face, vagyis jó karakterré változott.

A 1991-es Royal Rumble-on Yokozunával meccselt egy Casket Match-en. A meccs végére legalább 15 pankrátor ütötte Taker-t, aki végül alul is maradt a túlerővel szemben. Miután bezárták a koporsóba, látványeffektek közepette ,,elszállt a lelke”. Ez volt az első ,,távozása” karrierje során. A valóságban hátsérülés miatt tartott szünetet.

WrestleMania X után egy ,,ál-Undertaker” tért vissza id. Ted DiBiase vezetésével. A csalót a SummerSlam alkalmával intézte el az igazi Taker. Néhány hónappal később ismét lesérült. Visszatérte után Mankind (Mick Foley) volt a célkeresztben. Kettejük vitája legendás meccseket eredményezett. A WrestleMania XIII-on legyőzte Sycho Sid-et és másodszorra is világbajnok lett. Undertaker menedzsere elhozta a WWE-be Taker ,,testvérét”, Kane-t. Ez egy hosszas Taker-Kane feudhoz vezetett. A soron következő konfliktusa Shawn Michaels-el történt. Csatáztak többek között az akkor első alkalommal megrendezett Hell In A Cell gálán is. Undertaker következő ilyen típusú mérkőzése Mankind ellen volt. Ez az összecsapás minden idők egyik legjobb hardcore meccse lett, sok legendás momentummal, amit a mai napig szívesen említenek videókban, a pankráció rajongók között pedig kultikus, ikonikus lett.  Később ,,Stone Cold” Steve Austin-nal csapatot alkotva Tag Team bajnokok lettek.

Taker hat év után ismét heel (gonosz) karakterré változott, legfőbb ellensége egykori tag-team társa, Stone Cold volt, akinek legyőzésével harmadszorra is világbajnok lett. Miután Austin visszanyerte az övet, Taker összeállt Big Show-val és vele is Tag Team bajnok lett. Ezt követően újra sérülés miatt kellett pihennie. Az ezredforduló májusában tért vissza Judgement Day PPV alkalmával, mint face karakter. Szerepköre drasztikusan megváltozott: motorost formált meg ,,American Bad Ass” becenévvel. A McMahon-Helmsley korszak eljövetelével Undertaker hosszú viaskodásba kezdett Vince McMahonnal és annak családjával. 2001-ben összeállt Kane-nel és léterjött a legendás ,,Brothers Of Destruction” nevű duó. Ez idő alatt WCW és WWE Tag-Team bajnokok is voltak. Egy idő után újra gonosz karakter lett belőle, ennek eredményeként hosszú haját levágatta és „Big Evil” becenéven kezdte el ámokfutásait. Ric Flair-rel vívott csatái utánHulk Hogan felett győzedelmeskedett a Judgement Day-en, és negyedszerre is világbajnok lett.

Hamarosan újra jó karaktert kapott. Egy mérkőzésen Big Show ellen lesérült és kimaradt egy időre. A 2003-as Royal Rumble-on tért vissza és folytatta feudját a Big Show-val. Ezután először JBL-el, majd Randy Orton-nal vívott hosszú csatákat. A 2006-os év nagy részében a WWE cégénél újnak számító The Great Khali lett ellenfele. Viszályuknak köszönhetően Undertaker címmeccsek sorának inthetett búcsút. A címszerzésen az sem segített, hogy öt év után ismét duót alkotott Kane-nel és ismételen virágzott ,,Brothers of Destruction”.

Újabb nagy áttörést a 2007-ben megrendezett Royal Rumble nevű esemény hozott Undertaker számára, amit megnyert, mivel harmincadiknak érkezett, a dolga innentől kezdve pedig könnyűvé vált. Ennek köszönhetően a WrestleMania XXIII-on Batistát legyőzve World Heavyweight Champion lett. Több címmeccset is vívtak egymással, melynek Edge vetett véget, amikor megszerezte az nehézsúlyú világbajnoki övet. Innentől kezdve Edge ellen vívott hosszú, és a rajongók között szintén legendásnak minősülő csatákat. A 2008-as One Night Stand-en egy TLC (tables, ladders & chairs) meccset vívtak. A mérkőzés feltétele az volt (hasonlóan az I Quit meccsekhez, ahol a meccset feladó személynek kell távoznia), hogy amennyiben Taker veszít, ott kell hagynia a WWE-t. A vesztes végül ő lett. A SmackDown menedzsere, Vickie Guerrero, Edge barátnője volt. Miután Edge félrelépett Alicia Fox-al, (és mindezt élő adásban, az esküvőjük napján az asszony meg is tudott), Vickie visszahívta a DeadMan-t. Ennek eredménye egy Hell in a Cell mérkőzés lett a SummerSlam-en, melynek végén Taker legyőzte ellenfelét.

A WrestleMania XXV-ön, 2010-ben legyőzte Shawn Michaels-t, így tovább növelte (18-0) WrestleMania-veretlenségi rekordot. Shawn a visszavonulást választotta, Undertaker pedig a meccs után két évre pihenőre vonult. Haját levágatta, majd 2012-ben mindenki legnagyobb meglepetésére kihívta Triple H-t a WrestleMania-ra, Hunter pedig kikötötte, hogy ő csakis egy Hell In A Cell meccs keretében hajlandó elfogadni a halott ember ajánlatát. Hosszú meccsük és még hosszabb, évtizedek óta tartó viszályuknak Taker nyeresége vetett véget, 2013-ban CM Punk ellen mérkőzött a WrestleMania-n, természetesen mindkettőt megnyerte, így 21 WrestleMania győzelmet tudhat maga mögött. 2014-ben megtört a legendás sorozat, miután Undertaker alulmaradt Brock Lesnar-ral szemben. Ezt követően egészen a WrestleMania 31 pillanatáig nem lehetett látni, amikor is megküzdött Bray Wyatt-el, akit sikeresen le is győzött – 22:1-re módosítva ezzel mérlegét. Pár hónap múlva a Battleground-on megtámadt Brock Lesnar-t, megakadályozva ezzel, hogy a Fenevad világbajnok legyen. A Summerslam-en megvívták a WrestleMania visszavágót, amit vitatható módon a DeadMan nyert, miután “elaltatta” a Hell’s Gate-ben ellenfelét. Pár hónap szünet után következhetett a viszályzáró csata a Hell in a Cell PPV-n, ahol a ketrecben csaptak össze. Kíméletlen küzdelemben, végül Brock Lesnar győzött. A megtört DeadMan-t ekkor a Wyatt Family támadta meg, ami egy Tag Team meccshez vezetett a Survivor Series-en, ahol Taker társa Kane volt – újra alakítva ezzel a Brothers of Destruction-t. A csatát sikerrel vívta meg a testvérpár, s Undertaker egészen 2016 tavaszáig eltűnt a képernyőről. Visszatérésekor Shane McMahon ellen kezdett feudba, akivel a WrestleMania 32-n egy Hell in a Cell meccsen csapott össze. Taker nyert, majd kesztyűit a ringben hagyva, távozott.

RAW, SmackDown, NXT, PPV, Hírek, Érdekességek